Niti na Ogrlici ne smejo motiti lastovk

Obnova fasade stavbe na koprski Ogrlici, v kateri je podružnica banke NKBM, je začasno ustavljena. Tudi tokrat so razlog mestne lastovke, ki gnezdijo pod streho. Ali bodo dela lahko nadaljevali, bo odločila agencija za okolje (Arso), gnezd pa v nobenem primeru ne bodo smeli podreti, dokler lastovke ne odletijo.

Gradbeni odri na Ogrlici so zrasli že do drugega nadstropja, 
a so gradbena dela začasno ustavili zaradi lastovk.  Foto: Katja Gleščič
Gradbeni odri na Ogrlici so zrasli že do drugega nadstropja, a so gradbena dela začasno ustavili zaradi lastovk.  Foto: Katja Gleščič

KOPER > Gre za podoben primer kot minuli teden, ko so lastovičja gnezda ustavila obnovo fasade tovorne železniške postaje na Srminu do jeseni, dokler lastovke ne odletijo in bodo lahko odstranili gnezda.

Tudi na stavbi Ogrlice so v minulih dneh že zrasli gradbeni odri, nanje pa so delavci celo že dvignili vedra s fasadno barvo. A so ljudje na lastovičja gnezda nad njimi opozorili okoljsko inšpekcijo in Društvo za opazovanje ptic Slovenije. Okoljski inšpektor Marko Radovanovič si je včeraj ogledal tudi to gradbišče. “Mi smo tudi to zadevo obravnavali prednostno. Delo je začasno ustavljeno,” pravi inšpektor.

A na potezi je agencija za okolje, na katero se je po dovoljenje za nadaljevanje gradnje obrnil investitor. Uredba o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah namreč v določenih primerih dovoljuje vznemirjanje zaščitenih živali. Agencija pa bo na podlagi te uredbe odločila, ali in na kakšen način lahko investitor v tem primeru nadaljuje gradnjo. Tako da je mogoče tudi to, da bodo fasado na Ogrlici lahko delno obnavljali kljub lastovkam. V nobenem primeru pa ne bodo smeli uničiti gnezd, ki so jih zaščitene mestne lastovke naredile pod streho, vse dokler selivke jeseni ne bodo odletele.

KG


Najbolj brano