Niso zgradili term, niso odplačali lizinga

NLB Leasing in Galeb grup se v sredo na koprskem okrožnem sodišču nista poravnala, čeprav sta se februarja tako dogovorila. Preden bo sodišče odločilo, ali je NLB Leasing upravičen do 2,4-milijonskega odškodninskega zahtevka, bo po štirih narokih potrebna še kakšna obravnava.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

KOPER > NLB Leasing toži izolski Galeb grup oziroma njegovo hčerinsko podjetje Bor, ki upravlja istoimenski hotel ob jezeru Črnava v Preddvoru na Gorenjskem. Odškodninski zahtevek predstavlja neporavnani delež lizinga, ki ga je Galeb pred leti najel za nakup 22.000 kvadratnih metrov zemljišč v bližini zdajšnjega hotelskega kompleksa, ki ga predstavlja hotel z 31 sobami, bližnji grad Hrib in 36.000 kvadratnih metrov zemljišč. Na nepozidanih površinah so nameravali zgraditi večji turistični kompleks s termami, a se je preveč zavleklo s sprejetjem potrebnih občinskih prostorskih načrtov.

Prokurist tako Bora kot Galeb grupa Viljem Orel je naložbo ovrednotil na 70 milijonov evrov in povedal, da so že vložili 8,5 milijona (en milijon za obnovo gradu). “Šlo je za skupen projekt z NLB Leasingom,” je vztrajal. Ker pa naložbe niso mogli izpeljati, so nehali odplačevati lizing in NLB Leasing je prekinil pogodbo. Tam so namreč prepričani, da sta Bor in Galeb izgubila pravico do uporabe posesti in da jo morata predati. “Njeno izročitev smo že zahtevali pri kranjskem okrožnem sodišču,” je poudaril vodja pravne službe pri NLB Leasingu Rok Markanović.

Zagovornik Galeba in Bora Igor Kocjančič pa je pojasnil, da so “poplačilo lizinga odložili do prodaje predmeta lizinga”. Delni prodaji so bili lani zelo blizu. Po Orlovih besedah so pritegnili neko italijansko podjetje, ki je bilo pripravljeno odplačati lizing in sodelovati pri izpeljavi projekta. Da posla niso izpeljali, je okrivil NLB Leasing. Nasprotno pa je Markanović trdil, da o vstopu morebitnega vlagatelja v posel niso bili seznanjeni.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano