“Ni večje nagrade kot videti obalo spet čisto” (foto)

Članom naravovarstvene iniciative Naredi nekaj za naravo gre zasluga, da je obala med Izolo in Strunjanom spet čista. Nedavno so, takoj ko je do njih prišlo obvestilo o zasičenosti obale z naplavljenimi odpadki, zavihali rokave in opravili še eno dobro delo.

Miha Vivoda v (čistilni) akciji s supom. Foto: Uroš Kekuš Kleva
Miha Vivoda v (čistilni) akciji s supom. Foto: Uroš Kekuš Kleva

IZOLA > Ob opozorilu, da je obala med Belimi skalami in rtom Ronek onesnažena z naplavljenimi odpadki, o čemer smo poročali 3. marca, člani iniciative Naredi nekaj za naravo (NNN) niso stali križem rok. Šest se jih je že dan zatem odpravilo na teren in počistilo nesnago. “Nabrali smo približno 3500 kosov odpadkov, s katerimi smo napolnili 18 150-litrskih vreč,” je povedal vodja iniciative Miha Vivoda. S Komunalo Izola so se dogovorili za brezplačen odvoz odpadkov s plovilom in nato na deponijo. “Ni večje nagrade kot videti obalo znova čisto. Osebno sem kot bivši veslač na ta del obale še posebej navezan,” je še dodal Vivoda.

Iniciativa NNN se je pred letom dni pojavila kot facebook skupina obalnih veslačev na deski, ki so se odločili, da med rekreacijo s supom poberejo vsak odpadek, ki ga opazijo. V samo nekaj mesecih so iz morja pobrali več kot 2000 kosov odpadkov, med katerimi je bila velika večina plastike. Nedavno so se oblikovali v športno društvo, ki mu predseduje Vivoda. “Naš cilj je spremeniti skrb vzbujajoče trende, od katerih je odvisna tudi prihodnost človeštva. Predvsem preko promocije aktivne skrbi za naravo, ki jo lahko enostavno izvedemo ob številnih športnih aktivnostih na prostem.” pravi 35-letni v Kopru stanujoči Izolan, sicer po poklicu farmacevt.

“Spremeniti želimo odnos ljudi do odpadkov, ki ležijo v naravi. Predvsem preko spremembe miselnosti, da je pobrati odpadek umazano delo, v bolj dolgoročno razmišljanje, da je bolj umazano, če ga ne poberemo oziroma ignoriramo,” doda Vivoda.

V letošnjem letu namerava društvo NNN povečati floto supov, pri čemer bodo podprli lokalne proizvajalce supov in skupaj izdelali posebne NNN deske. Te bodo brezplačno na voljo vsem, ki bodo želeli pobirati odpadke na slovenskih vodah.

V prizadevanju, da bi očistili prav vsak meter slovenske obale, nameravajo med drugim organizirati “naravovarstveno štafeto” od italijanske do hrvaške meje. Sveže iz morja za vas pa je geslo, pod katerim bodo septembra javnosti predstavili, kaj vse so oziroma še bodo pobrali iz narave.

ILONA DOLENC


Najbolj brano