Nevarnosti prežijo pred obalno cesto

Obalna cesta je že drugi vikend medse sprejela pešce, kolesarje, tekače, voznike petindvajsetk, rolkarje in uporabnike raznoraznih prevoznih sredstev s kolesi ali koleščki. Izkazalo se je, da je pas med kopališčem v Žusterni in Moletom, ki je bil zmeraj preozek, zdaj še bolj nevaren.

Odsek poti med Žusterno in Moletom je nevaren vsem  in bi 
odgovorni morali razmišljati, da ga bodisi ogradijo, razširijo 
ali pa katero skupino uporabnikov preusmerijo na cestišče.  Foto: Alenka Penjak
Odsek poti med Žusterno in Moletom je nevaren vsem in bi odgovorni morali razmišljati, da ga bodisi ogradijo, razširijo ali pa katero skupino uporabnikov preusmerijo na cestišče.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Črte, ki so jih zarisali odgovorni iz izolske in koprske občine ter z njimi ločili nekdanje cestišče na pas za kolesarje in pešce, dejansko pa tudi za motoriste in rolkarje, so večinoma služile svojemu namenu, čeprav se najdejo takšni, ki hodijo peš tudi po kolesarski stezi.

Kdor je vsaj malo pozoren na znake, bo razumel slikovna navodila in se znal usmeriti. Morda so izjema rolarji, ki imajo pravico, da se družijo s pešci in kolesarji na za to označenih poteh, le da ta pravica ni nikjer posebej zarisana, pač pa le zapisana na občinskih spletnih straneh.

Težava, ki smo jo zaznali, je pas med kopališčem v Žusterni in Moletom. Na stari poti, ki je bila od nekdaj preozka, človeka ob padcu ne ustavi nobena ograja, pač pa le strme skale. Zdaj je ta pot še bolj oblegana, saj je radovednežev, ki želijo videti in doživeti obalno cesto, vse več, sezona pa se ni še niti prav začela. Največja groza obdaja starše z majhnimi otroki na kolesih, rolerjih, skirojih, ki morajo premagati kar nekaj metrov, preden dospejo do obalne ceste.

Zaradi nevarne poti se kolesarji vse bolj preusmerjajo na cestišče, nekateri pa cesto izberejo, četudi niso na kolesih, cenimo mlad par rekreativcev z vozičkom in psom. Še sreča, da vozil na cesti ni veliko in za zdaj vsi uporabniki odpuščajo drug drugemu prometne napake. AP


Najbolj brano