Neuradno naj bi se obetala poravnava

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić sta po današnjem sestanku izrazila zadovoljstvo s pogovori glede reševanja odprtega spora Cimosa na Hrvaškem, ki ovira prodajo koprske družbe. Po neuradnih informacijah Financ bo medtem hrvaška stran pristala na poravnavo.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ZAGREB > Kot sta poudarila po srečanju v Zagrebu, verjameta v rešitev spora glede tožbe hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) zoper Cimos, oba pa sta izpostavila, da so v zgodbi pomembni delavci v skupini Cimos na obeh straneh meje.

Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden, po Marićevih besedah pa mora slovenska stran Zagrebu poslati še formalno ponudbo glede rešitve nastale zagate.

Po neuradnih informacijah časnika Finance bo medtem DAB sprejela predlog za poravnavo terjatev do Cimosa, ki jih želi iztožiti. Kakšen natančno je predlog, še ni znano, in ministra danes na vprašanja o morebitni poravnavi nista podala odgovora.

Zaradi odprte tožbe DAB se zatika pri realizaciji oktobra sklenjene pogodbe o prodaji 92-odstotnega deleža Cimosa družbi TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria. Že enkrat podaljšani rok, ki so ga italijanski kupci postavili za izpolnitev vseh odložnih pogojev na poti do prodaje Cimosa, naj bi se sicer iztekel konec meseca.

V odsotnosti dogovora bi bil najslabši scenarij odstop italijanskih kupcev od nakupa in stečaj Cimosa, ki na ravni skupine po zadnjih dostopnih informacijah zaposluje več kot 4000 delavcev, od tega okoli 1100 tudi na Hrvaškem, v istrskih tovarnah v Buzetu, Labinu in Roču.

STA


Najbolj brano