Nespodobne ponudbe v Hotelih Metropol

V Hotelih Metropol so, kot kaže, odločeni zmanjšati število zaposlenih. Po naših informacijah so nekaterim zaposlenim ponudili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. V Hotelih Metropol oziroma njihovi lastniki pravijo, da poslovne politike družbe ne komentirajo.

Vse kaže, da bodo v Hotelih Metropol odpuščali. Foto: Sonja Ribolica
Vse kaže, da bodo v Hotelih Metropol odpuščali. Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > Vodstvo Hotelov Metropol, ki jih je konec lanskega leta kupila družba hrvaške skupine Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, je nedavno nakazalo, da poslovanje štirih hotelov zaostaja za pričakovanji. To naj bi terjalo ukrepe, tudi glede števila zaposlenih. Vodstvo Hotelov Metropol je včeraj opravilo informativne pogovore s prvimi od redno zaposlenih, o tem je seznanilo tudi sindikat.

Odpravnina jim pripada že po zakonu

“Ti pogovori se niso nanašali predvsem na slabše rezultate poslovanja od pričakovanih, ampak se je izkazalo, da je bil glavni poudarek v ponudbah za odpoved iz poslovnih razlogov, pri čemer so zaposlenim povedali, da bi - če ponudbo sprejmejo - dobili odpravnino. A ta jim tako ali tako pripada že po zakonu. V tem smislu je šlo za nespodobne ponudbe,” je povedala izvršna sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma KS 90 Irena Valenti.

Po naših informacijah so se včeraj na pogovorih z vodstvom zvrstili prvi od 69 zaposlenih za nedoločen čas, ki so jih novi lastniki ob nakupu kompleksa Metropol prevzeli od Hotelov Bernardin. V Hotelih Metropol je sicer skupaj 143 zaposlenih, ostali so zaposleni za določen čas.

“Poslovne politike ne komentiramo”

Vprašanja o morebitnem zmanjševanju števila zaposlenih in odpuščanju smo naslovili tudi na direktorja Hotelov Metropol Aleksandra Volaša, a nas je preusmeril na njihovo predstavnico za stike z javnostmi. “Poslovne politike družbe ne komentiramo,” je sporočila.

Danes in v petek bo vodstvo hotelov nadaljevalo pogovore z zaposlenimi. “Med zaposlenimi vlada strah, za nekatere so taki pogovori izjemno stresni. Prav zato smo vodstvo pozvali, naj omogoči, da je na pogovorih prisoten tudi predstavnik sindikata, če zaposleni to želi,” je še povedala Valentijeva. Po naših informacijah naj bi bili na včerajšnjih pogovorih poleg Volaša prisotni še dve predstavnici iz matične opatijske družbe in varnostnik.

Razlage delodajalca jih ne prepričajo

Valentijeva je še povedala, da so zaposlenim - še preden se je izkazalo, da bodo v ospredju ponudbe za odpoved - svetovali, naj poslušajo, kar jim imajo predstavniki delodajalca povedati. In naj se pri tem tudi konča, dokler v sindikatu ne bodo preverili celotne zadeve. Od tega je odvisno tudi, kakšne bodo prihodnje poteze sindikata.

“Nobena od razlag delodajalca nas ne prepriča, da je odpuščanje pravi ukrep. Zgolj nekajmesečno poslovanje ne daje prave slike, hotel je še globoko v zagonskem obdobju. Če pa bo prišlo do odpuščanja, je treba spoštovati pravila igre, ki veljajo pri nas,” še opozarja Valentijeva.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano