Nemški zvonovi bodo v Piranu zvonili po slovensko (foto)

Za trenutek je zastal dih - tudi delavcem, ki so vajeni dela s težkimi zvonovi. Veriga je zdrsnila, 800 kilogramov težki zvon pa trznil. Čeprav je negotovost trajala le trenutek in je bil zvon varno vpet v škripec ter na trdnem nosilcu, se je pokazalo, da dviganje ni enostavno delo.

Tako je svojo pot proti vrhu zvonika začel 800-kilogramski 
zvon.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tako je svojo pot proti vrhu zvonika začel 800-kilogramski zvon.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Dogajalo se je včeraj v Piranu in bilo je skoraj poldne; ob uri, ko bosta zvonova čez nekaj mesecev vsak dan bìla. Pirančani zvonjenja niso vajeni, saj sta zvonova na tamkajšnjem zvoniku obnemela že pred leti, ko sta počila. Da zvonjenje ne bi bilo preveč moteče, se bosta nova zvonova, ki ju je piranski župnija podarila cerkev sv. Konrada iz Berlina, oglašala le opoldne, ob nedeljah pred mašo in ob večjih praznikih, napoveduje piranski župnik Zorko Bajc. Pirančani naj bi bitje prvič slišali okoli božiča, redno pa naj bi zvonove “vključili” spomladi, za praznik sv. Jurija, ki je zavetnik mesta.

Poleg dveh “novih” zvonov sta v piranskem zvoniku še dva manjša zvona. Tisti, ki bije polne ure, je že predkolumbovski, kot pravi župnik Zorko Bajc, saj so ga izdelali že leta 1477. Oba zvona, ki sta doslej visela v zvoniku, pa bosta poslej obešena na posebno konstrukcijo na župnijske vrtu kot del mestne dediščine. Oba sta počila; verjetno zato, ker sta bila leta 1921 izdelana iz manj kakovostne litine. Njuna predhodnika, stara piranska zvonova, pa so odpeljali leta 1917 v času prve svetovne vojne in ju verjetno pretopili v topove.

Uglasili so ju na slovenski način

Zvonova, ki sta dve leti in pol čakala na župnijskem vrtu, je včeraj na zvonik potegnil Janez Moškrič s svojimi sodelavci, pomagali so še delavci podjetja Krn, ki bo sicer poskrbelo za električno napeljavo, ki bo poganjala zvonove. “Dvignili smo ju s pomočjo električnega dvigala, ker je dostop do piranskega zvonika težak in ni veliko prostora. Delo bi lahko opravili tudi ročno - to smo počeli tudi s 1500 kilogramov težkimi zvonovi - a to bi bilo neprimerno bolj zahtevno in potrebovali bi pomoč velikega števila ljudi,” je na burji, ki je brila na zvoniku, pojasnil Moškrič.

Čeprav skupaj s sodelavci vsako leto spuščajo in dvigajo zvonove s kakih 15 zvonikov, dela na takšnem vremenu, kot je bilo v Piranu, niso navajeni. “Okoli ograje na zvoniku smo namestili zaščitno ponjavo, a nam jo je kar odneslo,” je pripomnil Jože Malovrh. “Piran je nekaj posebnega. Delali smo tudi na višjih zvonikih, a ta je poseben zaradi svoje lege in dostopa; ta je še posebej zahteven,” je dodal Moškrič.

Kar nekaj dela je imel z obema zvonovoma še pred včerajšnjim dnem. “Zvonova sta imela kemblja za nemški način zvonjenja, zato smo ju odpeljali v delavnico in ju pripravili tako, da bosta zvonila na slovenski način. To pomeni, da bo kot zvonjenja manjši od tistega, ki ga imajo v Nemčiji,” je pojasnil. Z drugimi besedami to pomeni, da bosta zvonova zvonila bolj mehko.

“Lepo zveni. Zvonova sta tudi uglašena eden z drugim, tako da ju bo lepo slišati, ko bosta zvonila,” pa je po poskusnem trkanju s kladivom po zvonu ugotovil župnik Bajc. Kje naj potrka, mu je pokazal Moškrič, saj tolčenje po nepravem mestu lahko hitro povzroči poškodbe in razpoke zvona.

Zvonovi so simbol miru

V prihodnjih dneh bodo zvonova obesili na novo konstrukcijo. Doslej je bila kovinska in vpeta v tla zvonika, nova pa bo lesena in vpeta v vogale na obodu, zato bo tudi obremenitev zvonika manjša. Poleg tega bodo med les in kamen namestili gumijaste blažilnike; tako da se za statiko zvonika ni bati, saj je kljub svojim več kot 400 letom trden.

Do spomladi, ko bosta zvonova začela zvoniti, bodo obnovili še uro na zvonika, okoli zvonov namestili zaščitno mrežo in uredili računalniško upravljanje zvonjenja. Vsa dela, vključno z obnovo tlaka na zvoniku, bodo stala 40.000 evrov; večino so darovali verniki, 5000 evrov (kar je polovica stroška obnove ure) pa je prispevala občina.

Dviganje zvonov si je včeraj ogledal tudi piranski župan Peter Bossman in še enkrat pozdravil potezo berlinske župnije, ki je podarila zvonova. O zvonjenju, ki ga bo po dolgem času kmalu spet slišati iznad cerkve sv. Jurija, pa pravi: “Pirančani bodo to sprejeli. Saj bo le enkrat na dan. V tem ne vidim nič slabega, čeprav so nekateri mogoče proti. A v svetu imajo zvonovi neko simboliko - in to je simbolika miru.”

HELENA RACE

Preberite še:

Zvonova iz Berlina zdaj gledata na Piran (video)


Najbolj brano