Nemški ladjar nekdanje vodilne v ACK toži za milijon

Nemški ladjar Döhle od treh nekdanjih vodilnih v propadlem koprskem Adriacommercu (ACK), Janeza Lenarčiča, Janeza Keka in Petra Mahniča, zahteva skoraj milijon evrov odškodnine, ker so po njegovem prepričanju oškodovali upnike ACK. Največji upnik je prav Döhle. Jutri naj bi se obravnava začela na koprskem okrožnem sodišču.

Stečajna upraviteljica je nekdanje prostore ACK v Kopru 
prodajala že na dveh dražbah. Foto: Tatjana Tanackovič
Stečajna upraviteljica je nekdanje prostore ACK v Kopru prodajala že na dveh dražbah. Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER >Nemški ladjar je prepričan, da nekdanji predsednik uprave ACK Janez Lenarčič, član uprave Janez Kek in Peter Mahnič, ki je bil največji solastnik ACK v času, ko je nastopila insolventnost te družbe, niso pravočasno ukrepali oziroma so namenoma ali iz hude malomarnosti povzročili škodo upnikom ACK, ki zaradi takšnega ravnanja ne bodo poplačani v celoti.

Dolgovi so se v ACK kopičili več let, na koncu je pristal v stečaju. Njegov največji in ločitveni upnik pa je prav družba Döhle, ki je novembra leta 2013 tudi dosegla uvedbo stečajnega postopka nad ACK. Döhle je stečaj lahko zahteval, potem ko je za 6,5 milijona evrov odkupil terjatev od Unicredita in postal največji ločitveni upnik Mercate, ki je sodila pod okrilje holdinga ACK in je prav tako v stečaju. Mercata je sicer 24-odstotna solastnica portoroške Splošne plovbe, večinski delež pa ima Döhle.

Nemški ladjar od treh vodilnih v ACK skupaj zahteva 997.000 evrov odškodnine. Glede na stečajno bilanco izguba ACK znaša 20,4 milijona evrov. A zaradi zakonsko omejene višine odškodnine za takšne očitke je zahtevana odškodnina nižja, blizu milijona evrov.

“Pri tej Döhlejevi tožbi gre samo za ustrahovanje prič, mene, Lenarčiča in Keka, ki nastopamo v tožbi Mercate za izstop iz lastništva Splošne plovbe. Döhlejeva tožba ni utemeljena. Mi nismo delali nobene škode, delali smo po zakonu. Škodo je povzročil Döhle, saj je na koncu dosegel stečaj ACK,” je včeraj tožbo komentiral Mahnič.

Mercata je namreč še pred stečajem vložila tožbo proti Splošni plovbi, od katere je zahtevala 51 milijonov evrov odškodnine za izstop iz lastništva v Plovbi. Stečajni upravitelj Mercate to tožbo nadaljuje, sodišče pa še ni odločilo. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano