Nekaterim višje, drugim nižje položnice za odvajanje vode

Avgusta se bodo v piranski občini spremenile cene omrežnine in odvajanje odpadnih voda. Gospodinjstva, ki porabijo manj kot deset kubičnih metrov vode, bodo za njeno odvajanje plačevala nekoliko manj kot doslej, tistim, ki porabijo več vode, pa se bo znesek na položnici povišal.

Alen Radojkovič Foto: Alenka Penjak
Alen Radojkovič Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Glede malih čistilnih naprav, ki naj bi jih bilo treba na celotnem območju piranske občine vgraditi že do konca letošnjega leta, pa na Okolju svetujejo, naj še nekoliko počakajo. Pripravljata1 se namreč sprememba uredbe in daljši rok za zamenjavo.

Omrežnina, to je fiksni del stroškov za odvajanje odpadnih voda, se bo v piranski občini avgusta nekoliko pocenila. Gospodinjstva bodo po novem plačevala 4,67 evrov (brez ddv) za vsak vodomer, doslej so plačevala 5,59 evra. Cena odvajanja, ki je vezana na porabo pitne vode, pa se bo dvignila za 14 odstotkov - z 0,69 na 0,79 evra za kubični meter porabljene vode.

“Zaradi znižanja fiksnih stroškov se bo gospodinjstvom, ki porabijo manj kot deset kubičnih metrov vode, cena nekoliko znižala. Tistim, ki porabijo več, pa povišala,” pojasnjuje Sandra Martinčič Loboda iz javnega podjetja Okolje Piran. Če gospodinjstvo porabi 16 kubičnih metrov vode, je bila doslej cena na računu 17,46 evra, nova bo 18,08 evra. Nekdo, ki porabi tri kubične metre vode pa bo plačal osem odstotkov manj kot doslej, je pojasnila.

Ceno omrežnine je Okolje znižalo, ker mu to omogoča spremenjen pravilnik o amortizaciji kanalizacijskega omrežja; odsekom, kjer niso še vsi priključeni na omrežje, so znižali amortizacijsko stopnjo, s tem so znižali predvidne stroške vzdrževanja in cene. Bo pa po drugi strani na ta račun občina dobila manj denarja, ki ga sicer namenja obnovi kanalizacijskega omrežja.

Na višjo ceno odvajanja pa je vplivala predvsem manjša poraba vode lani. Na območju piranske občine se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšala za kar osem odstotkov (z 1,577.615 na 1,450.735 kubičnih metrov). Ker je poleti deževalo, so ljudje manj zalivali, precej manj vode so porabili tudi zaradi slabše turistične sezone, ocenjujejo v Okolju.

Omenjene cene veljajo za gospodinjstva, ki so priključena na javno kanalizacijsko omrežje. Tistim, ki niso priključeni, se bodo cene omrežnine spremenile le za malenkost - s 5,16 na 5,17 evra (brez ddv).

Vsem, ki v piranski občini še niso priključeni na kanalizacijsko omrežje, pa direktor Okolja Alen Radojkovič svetuje, naj z zamenjavo greznic z malimi čistilnimi napravami še nekoliko počakajo. Trenutno je namreč v obravnavi predlog nove uredbe, ki naj bi rok za zamenjavo podaljšala, nekaterim pa celo dovolila, da še naprej ohranijo greznice. Predloge sprememb uredbe je mogoče podati še do 20. julija. Trenutno sicer velja določilo, da morajo vsi na območju piranske občine do konca letošnjega leta poskrbeti za to, da bodo priključeni na čistilno napravo.

HELENA RACE


Najbolj brano