Nekaterim spet finančni odpustki

Tudi letos Univerzi na Primorskem, Kemiplasu, družbi MM Finansiranje in Domu Koper ne bo treba plačati nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Skupno gre za 244.675 evrov, ki jih koprska občinska blagajna ne bo dobila. Opozicijski svetniki znova opozarjajo, da so merila za tovrstno oprostitev povsem nejasna.

Domu Koper ni treba plačati nadomestila za parkirišče pri 
stanovanjskih stolpičih za Vojkovim nabrežjem, ki ga je 
občina uredila za imetnike parkirnih dovolilnic.  Foto: Nataša Hlaj
Domu Koper ni treba plačati nadomestila za parkirišče pri stanovanjskih stolpičih za Vojkovim nabrežjem, ki ga je občina uredila za imetnike parkirnih dovolilnic.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Univerza na Primorskem (UP) je tako upravičena plačila dajatve za kompleks Servitskega samostana, Kemiplas za območje proizvodnih obratov Bivij 1 in Bivij 2, družba MM Finansiranje za območje nesojenega projekta za Toncity, Dom Koper pa za del nepremičnin med Vojkovim nabrežjem in nedokončanim objektom Porton.

Predloge sklepov o oprostitvi plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), prek katerega občina nabere dobrodošlih nekaj čez deset milijonov evrov na leto, so občinski svetniki potrdili na nedavni seji. Glas opozicije, da gre za “prijateljsko pomoč nekaterim izbrancem”, je tudi tokrat preglasil glasovalni stroj koprskega župana Borisa Popoviča.

V Univerzi naj bi prihranjen denar namenili za obnovo in dozidavo samostana, ki je kulturni spomenik državnega pomena. V koprski občini so v obrazložitvi sklepa zapisali, da je oprostitev plačila v javnem interesu, ker “prenova kompleksa predstavlja pomembno pridobitev na področju univerzitetnega izobraževanja in raziskovanja, prispevala pa bo tudi k obogatitvi kulturne dediščine v mestu.” A Servitski samostan že leta klavrno propada.

Koprska občinska svetnica Maja Tašner Vatovec iz Združene levice ocenjuje, da sta problematični zlasti oprostitvi plačila družbama MM Finansiranje in Dom Koper.

Družbi Dom Koper so plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča oprostili, ker njihove nepremičnine ob blokih na Vojkovem nabrežju dejansko uporablja občina, ki je tam zagotovila parkirna mesta za stanovalce. Ko to 1100 kvadratnih metrov veliko območje ne bo več v uporabi lokalne skupnosti, bodo ponovno obračunavali nadomestilo glede na dejansko uporabo zemljišč, navajajo v občini.

Srbsko-ameriški podjetnik Milan Mandarić ima prek podjetja MM Finansiranje v lasti več deset tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče med Ferrarsko ulico in bližnjimi nakupovalnimi središči. Ker je občinski svet za to območje že pred časom potrdil odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora, tam, do sprejema krovnega občinskega prostorskega načrta, ni dovoljena gradnja novih objektov.

Kemiplasov bonus pa je vezan na izvensodno poravnavo, po kateri se jim v času finančno zahtevne selitve škodljivih dejavnosti v javno korist oprosti plačilo nadomestila. V tem primeru gre za zajetnih 150.000 evrov, kolikor jim že četrto leto ni treba poravnati občini.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano