Nekateri premorejo le za nakup gat

Terasa hotela Convent in njena okolica v ankaranski Adrii sta se v soboto spremenili v srednjeveško tržnico, ki jo že tradicionalno organizira lokalno turistično društvo, tokrat prvič v sodelovanju z občino Ankaran.

 Foto: Miha Crnič
Foto: Miha Crnič

ANKARAN > Prireditev je že trinajstič zapovrstjo popestrila igralska skupina viteza Gašperja Lambargerja z Bleda. Sodelovalo je 30 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije, kar je veliko manj kot pred dvema letoma. Očitno so se mojstri obrti ustrašili slabega vremena, saj so na dan prireditve drug za drugim odpovedovali udeležbo. Kljub grmenju in nekaj črnim oblakom so organizatorji prireditev spravili pod streho.

Skupina viteza Gašperja Lambergerja se je sprehodila do osrednjega trga v Ankaranu, kjer so jih v kavarni Kavarn@.net pogostili s hladno pijačo, in po plaži. V dopoldanskem času so v centru Ankarana uprizorili srednjeveške plese ter prikazali bojevanja z različnim orožjem. V večernih urah pa so uprizorili zgodbo z naslovom Legenda o kraljevem meču, ki so jo v Ankaranu uprizorili prvič. Plemiči grofa Lambargerja so na ankaranskem lesenem pomolu komentirali: “Pri nas na Gorenjskem smo bogati, saj premoremo oblačila. Poglejte to revščino ob morju, nekateri premorejo le za nakup gat ...”

Obiskovalci, med katerimi ni manjkalo tujih turistov, so si ogledali bogato založene stojnice z ročno izdelanimi predmeti, kjer pa ni manjkala niti domača kapljica in med. Mojstri rokodelstva so prikazali veščine svoje obrti. V Valvazorjevi delavnici so videli, kako se izdeluje papir, katerega so nato potiskali v grajski tiskarni mojstra Janeza.

Čarodej je s svojimi triki očaral otroke, ki se niso mogli načuditi različnim zvijačam. Glavna atrakcija celodnevne prireditve sta bila predstavitev skupine italijanske skupnosti iz Pirana, ki je v Ankaran prišla na vabilo Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Ankaran in večerni nastop skupine Viteza Gašperja Lambergerja.

MIHA CRNIČ


Najbolj brano