Nekatere ulice v Piranu poleti smrdijo

Prebivalci nekaterih ulic v mestnem jedru Pirana so nezadovoljni s čistočo v mestu. Stanovalci Gregorčičeve ulice in dela Prvomajskega trga pa opozarjajo, da videz (in vonj) na ulicah kazijo odpadki, ostanki hrane in embalaža, ki jih odlagajo restavracije.

Embalažo, ki čaka na odvoz, gostinci zložijo k zadnjim vratom restavracij. Tako je na 
Gregorčičevi ulici.  Foto: Helena Race
Embalažo, ki čaka na odvoz, gostinci zložijo k zadnjim vratom restavracij. Tako je na Gregorčičevi ulici.  Foto: Helena Race

PIRAN > “V nedeljo je minil že tretji dan, odkar je v prehodu med Gregorčičevo ulico in rivo razpadala mrtva podgana, okoli nje pa se je širil neznosen vonj,” je prekipelo Pirančanu, ki želi, da bi bile ozke mestne ulice bolj čiste. “Prebivalci Gregorčičeve so že sicer žrtve neurejenega odvoza ostankov hrane iz restavracij, da o videzu ulice sploh ne govorimo. Kamniti tlak je zamaščen, nakopičena plastika in kartonska embalaža pa kazi vhode v stanovanjske hiše in daje skrajno umazano podobo turističnega Pirana,” opisuje razmere. Poleti pa vse skupaj začne zelo hitro smrdeti.

Na Okolju o podgani pravijo, da so jo odstranili že v petek, možno pa je, da je bila še kakšna, ki jo je čistilec spregledal. Delavec sicer vsako jutro pregleda ulice v mestnem jedru Pirana in sporoči čistilcem, kje jih čaka delo. Popoldne obhod še enkrat ponovi, pozoren pa je predvsem na živalske iztrebke.

Sedem čistilcev in mastni tlaki

“Pometanje ulic poteka vsakodnevno dopoldne vse dneve v tednu, ko dela sedem ročnih čistilcev. Popoldne so dežurni trije čistilci; v Portorožu in Luciji po eden,” pojasnjuje Milica Maslo Bezer iz Okolja.

O odpadkih iz restavracij pa pravi: “Žal je Gregorčičeva ulica pri zadnjih vratih restavracij ob Prešernovem nabrežju, kamor postavijo svoje odpadke za prevzem. Večkrat smo skušali doseči, da bi jih do predaje imeli v svojih prostorih, a imajo žal vsi premalo prostora za postavitev posod za odpadke.” Tako se - dokler jih ne poberejo - kopičijo na ulici. Okolje odvaža odpadke iz restavracij dvakrat dnevno (mešane in embalažo). Za kuhinjske odpadke pa imajo gostinci sklenjene pogodbe s pooblaščenimi prevzemniki. “Posode so zaprte. Na ulico, kjer jih prevzemniki poberejo, jih postavimo zjutraj. Odpeljejo jih vsaka dva dni. Embalaža, ki jo odložimo, ni umazana,” pravi gostinec Pavel Lovrečič in opozarja, da so večji problem podgane, ki jih je v Piranu vse več.

Vsi odpadki, ki jih oddajajo gostinci, bi morali na ulicah čakati v zaprtih vrečah ali posodah, iz katerih naj se ne bi nič cedilo. A mastne sledi na kamnitem tlaku pričajo, da ni vedno tako ...

Ne smejo prati z morsko vodo

Ulice v mestnem jedru Okolje opere, ko oceni, da je to treba. Od glavne avtobusne postaje proti Punti pa ob petkih, sobotah in nedeljah zjutraj. “Žal je nemogoče oprati še fasade hiš, po katerih urinirajo živali in celo ljudje,” dodajajo ob tem. Za čiščenje ulic uporabljajo vodo iz vodovoda; lani so jo porabili 300 kubičnih metrov, za kar so plačali približno 2000 evrov.

Domačini se ob tem sprašujejo, zakaj Okolje za pranje ulic ne uporablja morske vode, ki bi bila brezplačna, poleg tega pa bi še pomorila plevel, ki predvsem na Prvomajskem trgu raste iz fug med kamenjem. “Tudi sami smo o tem razmišljali, vendar ta rešitev pride v poštev le v skrajnem primeru. Slana voda ne sme priti v sistem kanalizacije, ker resno moti delovanje čistilne naprave,” pojasnjuje Milica Maslo Bezer. O rabi vode iz drugega brezplačnega vodnega vira - vodnjaka na Prvomajskem trgu - pa pravi, da je namenjen le za intervencije v primerih omejitve uporabe vode iz vodovoda. Z vodo iz njega so ulice zadnjič prali pred dvema letoma.

Okolje Piran je edino komunalno podjetje v Sloveniji, ki odpadke odvaža dvakrat dnevno. Poleti morajo prebivalci mestnega jedra Pirana odpadke odložiti na ulico med 22. uro zvečer in 7. uro zjutraj, kuhinjske biorazgradljive odpadke pa med med 18. in 20. uro. “Takoj po 20. uri začnemo pobirati tako biološke kot tudi vse druge odpadke, ki jih najdemo na ulici. Naslednje jutro začnemo s pobiranjem ob 5. uri zjutraj in večkrat pobiramo po istih ulicah do 13. ure. Popoldne dežurna ekipa pobira kosovne odpadke, ki jih ljudje odložijo na ulico, čeprav imajo dvakrat na leto na razpolago odvoz,” naštevajo v Okolju. A vsi se urnika ne držijo in vrečke puščajo pred vrati ob vseh urah ...

Na Okolju priznavajo, da je julija in avgusta čistoča v Piranu še posebej na udaru. “Poleti je v Piranu veliko vikend turistov in marsikdo se ne zmeni za ločevanje odpadkov v vrečkah in za urnik predajanja odpadkov. Odpadke odložijo na ulico ob kateri koli uri, ko že opravimo jutranje ali večerno pobiranje. Potem pa se pritožujejo, da po ulicah smrdi,” je kritična Milica Maslo Bezer. Ob tem pa je Okolje edino komunalno podjetje v Sloveniji, ki pobira odpadke kar dvakrat dnevno.

HELENA RACE


Najbolj brano