Nekaj otrok tudi letos brez vrtca

Prizidek vrtca na Škofijah je dokončan in v ponedeljek se bodo otroci že igrali v štirih novih igralnicah. Skupaj s starim delom bo na Škofijah prostora za 125 otrok, vse, ki so jih starši vpisali. Kljub temu je v koprski občini brez želenega mesta v vrtcih ostalo 60 otrok, v izolski 38, le v piranski so sprejeli vse vpisane otroke. V vrtcih vseh treh občin skrbijo za več kot 3660 malčkov.

Na starem delu vrtca delavci končujejo energetsko sanacijo  Foto: Helena Race
Na starem delu vrtca delavci končujejo energetsko sanacijo  Foto: Helena Race

ISTRA > Na približno 520 kvadratnih metrov velik prizidek vrtca so na Škofijah čakali že nekaj let. Število otrok v zadnjih letih je namreč naraščalo, v starem delu vrtca, ki so ga zgradili 1989, pa ni bilo dovolj prostora za vse; v zadnjih petih letih so morali zavrniti od 22 do 34 otrok.

Prostor za vse

Zdaj te težave ne bo več. “Lani je vrtec obiskovalo 96 otrok, letos jih bomo sprejeli 125. Imeli bomo kar tri skupine za najmlajše, torej eno več kot lani,” pravi ravnateljica Vlasta Baraga. V prizidku vrtca, za katerega je Mestna občina Koper namenila dobrih 570.000 evrov, so uredili štiri nove igralnice za otroke, stare od štiri do šest let. “Prostori so bolj primerni za starejše otroke, saj so igralnice v pritličju in prvem nadstropju, tam je tudi jedilnica,” pojasnjuje. Z novimi prostori pa so dobili tudi nekaj novih zaposlitev; eno novo vzgojiteljico, tri pomočnice, enega pomočnika kuharja, še nekaterim pa se bodo povečali deleži zaposlitev.

Včeraj so še čistili prostore, nameščali opremo in pripravljali vse, kar bodo v ponedeljek potrebovali otroci. Živahno je bilo tudi v okolici vrtca, kjer so kosili travo in pometali, na starem vrtcu pa so delavci še dokončevali energetsko sanacijo; zamenjali so okna, namestili novo fasado in obnovili streho.

Še prostora imajo v Ankaranu in Hrvatinih

V vseh koprskih vrtcih bodo letos sprejeli 561 novih otrok. Na Mestno občino Koper, ki sprejema vpisne vloge za vse enote vrtca, je prispelo še več prošenj, a želja vseh staršev niso mogli izpolniti. “Približno 60 otrok je na centralnem čakalnem seznamu, saj jim nismo mogli ponuditi želene enote, starši pa so prostor v enoti v Ankaranu oziroma v Hrvatinih, kjer so mesta še prosta, zavrnili,” pojasnjujejo na koprski občini. V koprske vrtce bo letos vključenih skupno 2300 otrok, razdeljenih v 130 oddelkov na 30 lokacijah.

Manj rojstev in manj vpisov v Izoli

V izolski občini so starši letos v vrtec na novo vpisali 198 otrok, a je za 38 otrok zmanjkalo prostora. “Od teh, ki so na čakalni listi, jih septembra 16 še ne bo izpolnilo zakonskega pogoja za vključitev v vrtec - to je starost enajst mesecev. Kar pomeni, da je dejansko brez varstva ostalo 22 otrok,” pojasnjujejo v izolski občinski upravi. Staršem teh otrok bo občina namenila subvencijo v višini 100 evrov mesečno, a le če imajo prijavljeno stalno bivališče na območju občine.

V Izoli število otrok, za katere zmanjka prostora v vrtcu, že drugo leto zapored upada; tako kot upada število rojstev (leta 2012 se je na območju občine rodilo 150 otrok, lani pa 133). Pred dvema letoma je tako pred vrati vrtca ostalo 109, lani 54, letos pa 38. Poleg tega sta prostorsko stisko lani ublažili tudi dva nova oddelka vrtca.

V prihajajočem šolskem letu bo vrtce v Izoli obiskovalo 693 otrok; 541 v vrtcu Mavrica, 152 pa v italijanskem vrtcu L'Aquilone.

Le v vrtcih v piranski občini so uspeli vpisati vse otroke. Skupaj bo v prihodnjem šolskem letu v več kot 40 skupin vključenih 671 otrok. Imajo pa celo še 24 prostih mest.

HELENA RACE


Najbolj brano