Ne vemo, kaj se dogaja v morju

“Saj veste, v Ljubljani se spomnijo na morje šele poleti ... Pa še takrat resno dvomim, da bo ministrstvo za okolje spet našlo denar za redni monitoring morja,” ne more skriti jeze Vlado Malačič, vodja Morske biološke postaje Piran (MBP). Ministrstvo je namreč prekinilo financiranje monitoringa morja.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Za monitoring voda v državi je sprva bilo predvidenih približno 860.000 evrov, po rebalansu proračuna jih je ostalo še dobrih 287.000. Taka razlika v zneskih seveda vpliva tudi na delo MBP, ki že dolga leta opravlja monitoring morja. A od februarja ga ne več, saj ni več denarja za to.

Malačič se s tem ne more sprijazniti, saj so redni monitoring opravljali zadnjih 30 let. “Monitoringa nismo prekinili niti v najhujših časih, se pa je prekinitev zgodila s prihodom nove ministrice. Brez monitoringa tako rekoč ne vemo nič o dogajanju v morju. Torej, ko bo v morju sluz, ko bo rdeča plima - kličite ministrico za okolje!” se jezi Malačič. Prepričan je, da bi denar za monitoring ministrstvo moralo najti znotraj svojega proračuna oziroma varčevati pri čem drugem. Ne more se znebiti občutka, da so ministrici Ireni Majcen varčevanje pri monitoringu svetovali tisti, ki se jim zdijo ti stroški odveč. Zadržan je tudi do nedavnih napovedi ministrice, da bodo vendarle skušali najti nekaj denarja za spremljanje ekološkega stanja morja. Če rešitve ne bo, bodo za pomoč prosil predsednika vlade.

SR


Najbolj brano