Ne gre le za ukinjene postelje in porušene zidove

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ne vidijo nič spornega v tem, da na eni strani denar namenjajo gradnji novega Centra Obala za invalidne otroke na Debelem rtiču, na drugi strani pa so se zavezali spoštovanju politike deinstitucionalizacije.

 Foto: Arhiv Pn
Foto: Arhiv Pn

KOPER > Takšno stališče ministrstva je zmotilo predsednico Društva za teorijo in kulturo hendikepa YHD in Mreže za deinstitucionalizacijo pod njegovim okriljem Eleno Pečarič. Včeraj je za naš prispevek o težavah pri gradnji Centra Obala pojasnila, zakaj ob podpori somišljenikov iz Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček in Zvezo paraplegikov Slovenije nasprotujejo uresničitvi tega projekta: “Evropski komisiji smo obljubili, da bo država razvijala storitve v skupnosti in postopoma zapirala ustanove za osebe s posebnimi potrebami.”

Na ministrstvu za delo nasprotno menijo, da procesa deinstitucionalizacije ne gre meriti s številom ukinjenih postelj in porušenih zidov. Po njihovih besedah ta predstavlja odpravljanje kulture institucije - to je institucije, v kateri so stanovalci izolirani od širše skupnosti in nimajo izbire, s kom in na kakšen način bodo živeli. Pojasnjujejo še, da mora oseba imeti možnost izbire in prehajanja med institucionalno in skupnostno obliko obravnave.

Na ministrstvu zagovarjajo gradnjo majhnih objektov, čim bliže središču lokalne skupnosti, v katerih je življenje organizirano kot v družinski skupnosti, obravnava stanovalcev pa izhaja iz posameznikovih potreb ter je usmerjena v spodbujanje čim bolj samostojnega življenja.

Tudi zato so pred kratkim objavili javno naročilo za pripravo izhodišč izvedbe deinstitucionalizacije v Sloveniji.

NH


Najbolj brano