Nastaja Center mladih Koper

Koprska občina bo, tako kot si je zamislila, mladino umestila v občinske okvirje. Na jutrišnji seji bo župan Boris Popovič občinskemu svetu predlagal oblikovanje Centra mladih Koper. Ta bi deloval kot samostojna organizacijska enota v sklopu Javnega zavoda za šport in - po novem - mladino.

Mladi, ki so v MKC-ju sooblikovali program, nestrpno čakajo, 
kdaj bo občina odprla vrata tega priljubljenega kluba. Verjetno ga bo preimenovala v Center mladih Koper, v njem pa 
bodo prostor našli tudi otroci in mladi, ki niso del koprske 
alternative. Foto: Alenka Penjak
Mladi, ki so v MKC-ju sooblikovali program, nestrpno čakajo, kdaj bo občina odprla vrata tega priljubljenega kluba. Verjetno ga bo preimenovala v Center mladih Koper, v njem pa bodo prostor našli tudi otroci in mladi, ki niso del koprske alternative. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Center mladih Koper bo imel na voljo dve lokaciji: prvo v MKC-ju, drugo v Yes pubu. Po naših informacijah naj bi Center mladih Koper vodila Kristina Radovčič, članica stranke Koper je naš. Informacije nam ni ne potrdila ne zanikala, pač pa samo povedala, da je še vedno zaposlena v Pokrajinskem muzeju Koper.

MKC je zaprt že dva meseca, občina pa se še zmeraj ni lotila obnove. Potem ko Marko Brecelj s preostalimi člani društva ni uspel izprazniti prostora, so se pred MKC pripeljali delavci in nekaj dni na kamione nalagali opremo in različne predmete. Ti so sedaj uskladiščeni v Libertasu. V MKC-ju so ostali še projektorji, zvočniki, avdio in filmska oprema. “Kdaj bodo prostori spet na voljo uporabnikom, ne moremo napovedati, vendar delamo pospešeno na tem. Pripravlja se načrt prenove objekta (ureditev sanitarij, sanacija od vlage načetih zidov ...),” sporoča občinska služba za stike javnostjo.

Mladi želijo oblikovati program

Odkar je MKC zaprt, tega sta že dva meseca, so bile nevladne organizacije (društvo KAM, v katerem so predstavniki nekdanjih MKC-jevcev, Pina, KŠOK in Rotunda) trikrat vabljene na pogovore z županom Borisom Popovičem in vodjo urada za družbene dejavnosti Timotejem Pirjevcem.

Toni Bračanov iz društva KAM je razočaran nad odločitvijo občine, da MKC umesti pod javni zavod. “Najprej so nam obljubili, da bomo lahko sodelovali pri oblikovanju tako imenovanega Centra mladih Koper. Upajmo, da bo MKC ostal prostor za ustvarjalnost in prosto izražanje, kot je bil doslej.”

Bojan Mevlja iz Rotunde nam je povedal, da so se vsi nevladniki strinjali, da bi MKC prevzelo društvo KAM. “Naše stališče je bilo, da bi MKC najbolje vodili prav oni. Upamo, da bo občina uspela ohraniti stik z mladimi in njihovimi željami.”

Borut Jerman iz Pine je dodal, da ne bi rad vnaprej sodil, ali bo javni zavod delal dobro tudi za mlade ali pač ne. “Pina je predlagala, da bi MKC vodilo društvo KAM. Očitno se občina s tem ni strinjala. Mladina potrebuje svoj prostor in nestrpno čakamo, kdaj bo MKC odprl vrata. Upam, da nam bodo čim prej predstavili vsebine, ki naj bi sodile pod Center mladih Koper. Navsezadnje smo jim na sestankih, na njihovo željo, predali številne predloge, zato si težko predstavljam, da bi delali program za mlade brez mladih,” dodaja Borut Jerman.

Mladi Koprčani, ki so zasedli tovarno Inde, tam še naprej ustvarjajo in sanirajo prostore. S stečajno upraviteljico Indeja se še niso srečali. Prav tako še ni znan datum naslednje javne dražbe, na kateri bo skušala stečajna upraviteljica Simona Goriup prodati del tovarne, ki sodi v stečajno maso propadlega Kraškega zidarja.

Za otroke in mladino

Gradivo o ustanavljanju Centra mladih Koper prihaja pred občinske svetnike s pojasnilom, da je treba formalno in smiselno organizirati področja mladine v občini. Center bo izvajal programe in interesne dejavnosti mladine. Za denar se bodo potegovali tudi na razpisih Urada za mladino in EU. Namenjen bo otrokom in mladim, tudi tistim s posebnimi potrebami in tistim iz drugih občin. V načrtu so različne prireditve, počitniške, kulturne in druge dejavnosti za mlade.

Naloge, organiziranost in pooblastila Centra mladih Koper bodo podrobneje urejena v statutu zavoda - obstoječi statut Javnega zavoda za šport morajo uskladiti v dveh mesecih. Upravljal ga bo svet zavoda, ki bo poslej imel sedem članov namesto dosedanjih petih: svojega predstavnika bi imeli še mladi, občina kot ustanoviteljica pa bi namesto na treh sedela na štirih stolih. Po en predstavnik ostaja delavcem zavoda in izvajalcem programa športa. Tako kot športniki bi tudi mladi dobili svojega predstavnika na podlagi javnega poziva, imenoval bi ga župan. Glede na to, da se zaradi delitve premoženja z občino Ankaran občina Koper financira po dvanajstinah, je vprašanje, koliko denarja bo dobil za svoje delovanje. ALENKA PENJAK


Najbolj brano