Našli 1,4 milijona za center Debeli rtič

V predlogu rebalansu letošnjega proračuna se je našel del denarja za gradnjo zavoda Debeli rtič, 1,4 milijona evrov. A za celoten center je potrebnih 3,3 milijona evrov.

 Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc
Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc

DEBELI RTIČ > “V predlogu proračuna tako ni predvidena niti polovice potrebnega denarja,” ugotavljata predstavnica staršev invalidnih otrok Angela Lampe in mestna svetnica SLS v Kopru Olga Franca, ki sta pobudnici peticije Za zavod Debeli rtič, ki jo je podpisalo več kot 3500 ljudi.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so poudarili, da se zavedajo nujnosti tovrstne ustanove v obalno-kraški regiji, ki bo zagotovila ustrezno obravnavo upravičencev. Pri tem je v letošnjem letu za investicijo predvidenih 1,4 milijona evrov, v naslednjem letu pa dva milijona evrov. S projektom bodo v smislu gradnje in nabave ter montaže opreme začeli v prvem letošnjem kvartalu, projekt pa bo zaključen predvidoma v letu 2017. Za vsako fazo bodo izvedli postopek javnega naročanja, s postopki pa bodo začeli v prvem četrtletju letošnjega leta. Gradnja bo ocenah ministrstva zaključena konec leta 2016, dobava in montaža opreme pa v prvi polovici leta 2017. Natančen terminski plan gradnje bo sicer znan, ko bo pravnomočno izbran izvajalec del, terminski plan pa bo tudi sestavni del pogodbe za gradnjo objekta, so še navedli na ministrstvu. STA

Še lani je bilo v proračunu za gradnjo centra Debeli rtič predvidenih vseh 3,3 milijona evrov. Potem pa je starše invalidnih otrok, ki že 14 let čakajo na center, v katerem bi lahko bliže domu oskrbeli njihove otroke s posebnimi potrebami, šokirala ugotovitev, da so predvideni denar za prepotrebni center črtali. Po številnih opozorilih in peticiji se je tako zdaj našlo 1,4 milijona evrov.

A pobudnici peticije nista prepričani, da to pomeni tudi začetek gradnje. Ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak sta v javnem pismu pozvali, naj javnosti predstavi podroben načrt financiranja in gradnje zavoda Debeli rtič. Kdaj se bo projekt začel in kdaj lahko pričakujemo vselitev, med drugim sprašujeta v peticiji. Gradbeno dovoljenje bo poteklo konec leta. “Strah nas je namreč, da vlada nima resnega namena čimprej začeti gradnje in je tudi uspešno končati,” poudarjata Angela Lampe in Olga Franca.

Ministrico še pozivata, naj k financiranju pritegne še ministrstvo za zdravje, da bi iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije šlo nekaj denarja tudi za center Debeli rtič, v katerem bodo izvajali tudi zdravstveno nego in zdravljenje otrok. Odgovore ministrstva za delo na javni poziv še čakamo. KG


Najbolj brano