“Napočil je čas, da se odloži orožje”

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je svoj slovesni nagovor ob vstopu v drugi mandat na čelu ustanove začel in končal z rokovsko zasedbo The Doors. In z dvema metaforama znanost opredelil kot vrata med znanim in neznanim ter kot alternativo orožju.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan  Marušič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Polna dvorana sv. Frančiška na Martinčevem trgu je kar sama od sebe, brez prisile ali vzpodbude, že nekaj minut, preden so vkorakali častni gostje, potonila v slovesno tišino. In ustvarila skoraj obredni trenutek.

“Umetnost, religija, karnevali, saturnalije, takšni in drugačni rituali, vse to je skozi zgodovino človeštvu služilo kot pomagalo pri odpiranju vrat med znanim in neznanim,” je nekaj minut kasneje, v svojem inavguracijskem govoru našteval novi stari rektor Dragan Marušič. “So stvari znane in neznane - ločujejo jih vrata,” je parafraza citata soustanovitelja skupine The Doors, Raya Manzareka, na katero je Marušič naslonil svoje slovesno razmišljanje in ugotovil, da je “ena sama zares organizirana dejavnost, ki uspešno in trajno premika meje med znanim in neznanim - znanost.”

Ne mediji ne politika ne morejo spremeniti dejstva, da univerza govori “zgolj in samo skozi svoj prispevek v zakladnico svetovne znanosti,” je razmišljal Marušič ter posledično cilje UP v naslednjem mandatu povzel v tri točke: strniti kolektiv in študente okoli cilja postati sinonim za odlično znanost in umetnost, s povezovanjem in odprtostjo znotraj države in zunaj njenih meja doseči položaj, ki presega velikost univerze, ter vzpostaviti dvosmerni komunikacijski kanal “skozi katerega naj v eno stran potuje modrost, v drugo pa neugnanost.”

Več v jutrišnji izdaji Primorskih novic.

VESNA HUMAR


Najbolj brano