Napadalec je bil bolnik ubitega zdravnika

Po ponedeljkovem streljanju v izolski bolnišnici, ko je napadalec ustrelil zdravnika, ubil uniformiranega prometnega policista in huje ranil še enega policista, sam pa umrl v obračunu s policijo, so na novinarski konferenci v bolnišnici opozorili na nujnost zagotavljanja varnosti osebja in bolnikov. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

Moški, ki je v ponedeljek v izolski bolnišnici ustrelil zdravnika 
in dva policista, je bil zdravnikov bolnik. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Moški, ki je v ponedeljek v izolski bolnišnici ustrelil zdravnika in dva policista, je bil zdravnikov bolnik. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je svojcem in prijateljem žrtev izrazil sožalje ter se zahvalil zaposlenim, ki so ravnali nesebično in pomagali. V bolnišnici zdaj delajo z mešanimi občutki in cmokom v grlu, saj je tragični dogodek zaznamoval zaposlene.

Nardin je napovedal, da bodo zdravstvenim delavcem izolske bolnišnice ponudili psihološko pomoč. Po njej je povprašalo že okoli 15 zaposlenih, Nardin pa predvideva, da jo bo v prihodnjih dneh potreboval še kakšen več.

“To bi se lahko zgodilo v kateri koli bolnišnici,” je dejal. “Iluzorno smo živeli v prepričanju, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Dogajajo se manjši verbalni napadi, posebej na urgenci. Treba bo poostriti varnost. Tako lahko pride nekdo tudi v zdravstveni dom, šolo, vrtec ... vsepovsod,” razmišlja Nardin.

V izolsko bolnišnico so prispela pisma podpore drugih bolnišnic iz vse države, pa tudi ponudbe pomoči tamkajšnjih urologov.

Napadalec je bil pacient pokojnega zdravnika

Predstojnik oddelka za kirurgijo izolske bolnišnice Mladen Gasparini je dejal, da so še vedno pretreseni nad dogodkom in izgubo kolega, 36-letnega očeta dveh majhnih otrok Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja. Napadalec je bil pacient pokojnega zdravnika. Moški ga je po še nepreverjenih informacijah iskal že dan prej, včeraj pa ga je našel. Pokojni zdravnik je na dan umora pregledal 60 pacientov, nato pa si je vzel še čas, da se na hodniku pogovori s svojim pacientom, je spomnil Gasparini. Zdravnik je očitno menil, da potrebuje še nekaj informacij. Pogovoru so sledili streli, moški je nato ustrelil še policista. Reanimacija obeh je stekla nemudoma. Nato so izvedeli še za ranjenega policista pred bolnišnico, je opisal Gasparini.

Gasparini je opozoril na dogodek pred 18 leti. Tedaj so napadalca na pregled pripeljali iz zapora. Ko so mu sneli lisice, je napadel paznika. “V njem so bili latentni znaki nasilja,” ugotavlja Gasparini, prepričan, da je včeraj šlo za “hladnokrvno premišljeno dejanje”.

Pozval je k temu, da bi si zdravniki in javnost segli v roke, saj da se je skrhalo partnerstvo med obema stranema. “Mi smo ostali brez kolega, vi pa brez storitev urologa,” je poudaril in dodal, da je slovenska Istra ostala brez 50 odstotkov uroloških storitev. Prepričan je, da nihče od zdravnikov ne dela na škodo ljudi, ne želijo si čakalnih vrst ali napak. V tej eskalaciji trenj je treba postaviti mejo, je dejal. Poleg zdravnikov in partnerstva s pacienti pogreša tudi normative za delo v javnem sektorju.

“Varnostno nismo pripravljeni”

Po streljanju so v bolnišnici okrepili zdravniške ekipe in poklicali še dodatno osebje. “Na ta način smo dosegli takšno raven, da smo naredili, kar se je bilo mogoče ob teh poškodbah, da bi ohranili življenje poškodovanih. Žal so bile za kolega hude predvsem poškodbe glave, ki niso dopuščale da bi bitko dobil,” je povedal vodja urgentne dejavnosti Peter Golob.

Poudaril je požrtvovalnost zdravstvenega osebja, ki je bolj razmišljalo o pomoči poškodovancem kot o tem, da se je na kraju še streljalo. “Instinkt zdravstvenega delavca, da pomaga, je bil močnejši od tega, da ohrani glavo. Kljub temu, da so streljali, so tekli tja in pomagali človeku, ki je ležal na tleh. Toda varnostno še nismo pripravljeni,” je ocenil Golob.

Vsak dan nadlegovanja in agresivnost pacientov

“Še danes ne morem verjeti, da se je to zgodilo,” je pretresen tudi strokovni direktor izolske bolnišnice Felice Žiža. Pohvalil je pripravljenost zdravnikov, ki so prišli pomagat, tudi od doma, nekateri so za to prekinili dopust.

“Zdravnikov je malo v Sloveniji, pomanjkanje je veliko. Zdravniki se trudijo in delajo, v dežurstvu in utrujeni, pridejo tudi z dopusta. Pacienti v Sloveniji imajo pravice, nimajo pa dolžnosti,” je dejal.

“Vsak dan se na urgenci in v specialističnih ambulantah vrstijo nadlegovanja in agresivnost pacientov,” je opozoril. “Ta dogodek bo v slovenskem zdravstvu pripeljal do sprememb - od normativov in standardov do varovanja zdravstvenega osebja. V tujini imajo v bolnišnicah in urgentnih centrih policiste, ki varujejo bolnike in osebje. O tem se bomo pogovarjali v naslednjih tednih,” je napovedal.

V bolnišnici zdaj ostajajo z le enim urologom, zato se obetajo težave z organiziranjem ambulant oddelka in operative. Težave bodo omilili s pomočjo urologov iz drugih slovenskih bolnišnic.

Pomoč družinam preminulih, posebej otrokom

“Dogodek me je globoko pretresel kot človeka in kot ministrico za zdravje,” je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in izrekla podporo zaposlenim, s katerimi sočustvuje ob izgubi odličnega zdravnika in očeta dveh otrok. Ostro obsoja takšne ekscesne dogodke, ki jih k sreči v Sloveniji doslej ni bilo veliko, jih pa ni moč preprečiti. Preverili bodo, kako bi lahko zmanjšali tveganja.

“Sklicala sem vsa vodstva bolnišnic, da pregledamo postopke o zagotavljanju standardov varnosti v bolnišnicah, kaj lahko izboljšamo, ali dobro teče komunikacija s policijo in ministrstvom za notranje zadeve. Poleg tega bomo pogledali, ali so urgentne službe najbolj izpostavljene v bolnišnicah, da bi razmislili o dodatnih varnostnih ukrepih,” je nanizala.

Glede na pomanjkanje urologov v Istri in Sloveniji nasploh je napovedala možnost, da bi povabili urologe iz drugih držav. K boljšemu upravljanju bolnišnic naj bi prispevali tudi dopolnjeni standardi in normativi, ki jih bodo pripravili tudi na podlagi merjenja teh v šestih bolnišnicah, ki se začne 1. septembra.

“Vsi se zavedamo pravic, kaj nam mora nuditi zdravstveni sistem. V spremembah zakona o pacientovih pravicah bo vključeno tudi, kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje in da imamo do zdravstvenih ustanov nekatere obveznosti,“ je še napovedala.

Pomoč družinam preminulih, posebej otrokom

Družinskim članom tako tragično preminulih zdravstvenih delavcev bodo zagotovili pravice do finančne pomoči, brezplačnega šolanja, prednosti pri zaposlovanju ... “Podobno kot velja za policijo. Vložili bomo predlog zakonske določbe, da bo veljalo za vse družine za zaščito predvsem mladoletnih otrok,” je zagotovila.

Detektorji kovin ne pridejo v poštev

Na novinarsko vprašanje , kaj konkretno lahko v bolnišnicah naredijo za zagotavljanje varnosti, je odgovorila: “Vzroki in motivi za včerajšnje nerazsodno dejanje niso znani. Bolnišnice so kot šole odprte, tu mora biti sožitje, zaupanje med zdravstvenimi delavci in pacienti. Nemogoče je imeti rentgenske naprave kot na letališčih. Lahko pa bi na najbolj izpostavljenih delih bolnišnic imeli varnostnika ali podobne varnostne ukrepe. Prav tako je treba slediti protokolom in standardom varnosti ter javiti pristojni službi nevarnosti in grožnje.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano