Namesto v avtomobil na avtobus ali kolo

Izzivanje občanov o tem, kako bi preživeli teden brez avtomobila, se začenja prav danes ob Evropskem tednu mobilnosti. V projektu sodelujejo vse istrske občine, ki vabijo občane, naj preizkusijo svoja kolesa ali se usedejo na brezplačne avtobuse.

Tudi letos se bodo vrtčevski otroci odpravili do koprske 
Taverne, kjer bodo prisluhnili zgodbam o pomenu ohranjanja 
okolja. Foto: Alenka Penjak
Tudi letos se bodo vrtčevski otroci odpravili do koprske Taverne, kjer bodo prisluhnili zgodbam o pomenu ohranjanja okolja. Foto: Alenka Penjak

ISTRA >Zelena mobilnost, prihodnost za Koper je osrednji dogodek, s katerim bo danes ob Evropskem tednu mobilnosti koprska občina prispevala svoj “zeleni” delež. Osrednje geslo tedna mobilnosti se sicer imenuje Združimo moči, delimo si prevoz.

Koper: teden dni brezplačnega avtobusa

Taverna bo prizorišče okoljskega osveščanja v ponedeljek, ko jo bodo obiskali otroci koprskih vrtcev. Vzgojno-izobraževalni dogodek bodo pripravili Srednja vzgojiteljska šola, Mladinsko združenje za trajnostni razvoj, Brez izgovora Obala, Kolesarska mreža in Zavod za politike prostorov. Otroci bodo deležni didaktične animacije, predstavili jim bodo Pešbus, sodelovali bodo na miselnem poligonu in ustvarjali tematske slike.

Ni odveč dodati, da bosta med 16. in 22. septembrom mestni in primestni prevoz brezplačna. Pri načrtovanju vožnje z avtobusom si občani lahko pomagajo z brezplačno aplikacijo za pametne telefone MOK Bus. Da bi postali avtobusi še bolj zanimivi, bo možno brezplačno parkirati na vseh “parkiraj in se odpelji - P+R” parkiriščih v upravljanju Marjetice Koper. Ta so ob Pošti, pri železniški postaji in ob Badaševici. Skupaj bo uporabnikom na voljo 516 brezplačnih parkirnih mest.

Avtobusi bodo ves teden evropske mobilnosti brezplačni tudi v Ankaranu - na liniji Lazaret-Koper.

Izolske kolesarske spretnosti

V Izoli se bodo Evropskemu tednu mobilnosti pridružili prihodnji petek, na Dan brez avtomobila. V parku Pietro Coppo bodo med 9. in 13. uro izpeljali program, namenjen predšolskim in šolskim otrokom.

Šestošolci bodo v petek svoje kolesarske spretnosti urili v Bike parku Izola pri nekdanji Mehanotehniki. Zbrane bo zabaval izolski Bepi, med drugim bodo tam še predstavniki kolesarskega centra Ritoša, ki bodo otroke spremljali na kolesarskem poligonu.

Dan brez avtomobila se bo nadaljeval tudi v soboto, ko bo na Lonki v dopoldanskem času prireditev Športajte z nami. Predstavila se bodo izolska društva v sodelovanju s Športno zvezo Izola. Obiskovalci, ki bodo opravili preizkus hoje na dva kilometra, bodo izpolnili pogoj za brezplačne meritve krvnega sladkorja in holesterola. Turistično združenje Izola bo priredilo lov na zaklad z nagradno igro.

Električni avtobus v Piranu

V Piranu se bodo v Evropski teden mobilnosti podali v četrtek, ko bodo na parkirišču Fornače predstavili električni avtobus Vivo in omogočili brezplačne vožnje z njim. Avtobus Vivo se bo v petek zapeljal še do Tartinijevega trga.

V četrtek bodo umirili promet na območju vrtca in OŠ Lucija ter na območju Term Portorož, saj bodo namestili hitrostne ovire. Ta dan bodo zarisali tudi ločen pas za pešce na obalni pešpoti za skladišči soli v Portorožu.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano