Namesto tovarne suha marina?

Za dekansko podjetje Kemiplas zdaj ni več tako pomembno, da občina na območju nad regionalno cesto Dekani-Ljubljana (Bivij 1) omogoča gradnjo trgovskega centra. Podjetje je v prisilni poravnavi, kar mu preprečuje sprejeti nove obveznosti. Nadeja pa se, da se bo prisilne poravnave rešilo že čez dobra dva tedna.

 Foto: Dokumentacija Luke Koper
Foto: Dokumentacija Luke Koper

DEKANI > Direktor Kemiplasa MilanZupančič pravi, da so odpravili vzroke insolventnosti in na koprsko sodišče naslovili predlog za odpravo prisilne poravnave. Sodišče je narok razpisalo za 18. avgust.

Največji dolg so jim odpisali

Vzroke za insolventnost so odpravili s pomočjo 2,8 milijona ameriških dolarjev kupnine od prodaje tovarniških obratov ruskemu podjetju Plastoil iz Perma. Poplačali bodo preostale Kemiplasove dolgove, ki po Zupančičevih besedah znašajo 2,2 milijona evrov, tretjina je dolgoročnih. Dodatnih 400.000 do 500.000 evrov dolgujejo nekdanjim zaposlenim. Največji dolg do švicarske banke v višini sedem milijonov evrov pa je prevzel garant, družba Tamol s Karibskih otokov, in ga odpisala.

Kemiplas si je do leta 2007 prizadeval, da bi območje nekdanjih skladišč na Bivju spremenili v trgovsko središče. Zemljišča je nameravala prodati Hoferju in Rutarju. S slednjim mu ni uspelo skleniti posla, ker so ga pogojevali z novim prostorskim načrtom. Hofer pa je kupil slab hektar površin. Na vprašanje, ali nameravajo zgraditi trgovski center, nam včeraj niso uspeli odgovoriti.

Ko se bodo rešili insolvenčnih postopkov, bodo na tovarniškem dvorišču porušili še vidno ogrodje obratov. O tem, kaj bo sledilo, je Zupančič bolj redkobeseden. Omenja zagon nove dejavnosti, za katero pa bi morali najti investitorja. “Zaradi bližine Luke Koper se zdi smiseln logistični center, pa tudi suha marina za prezimovanje in popravilo plovil.” A najprej se bodo morali dogovoriti z lastnikom, karibsko družbo Excelsior Trading Limited, ki jo po Zupančičevih navedbah vodi odvetnik v Ženevi Urs Saal. Enver Moralić, donedavni Kemiplasov lastnik prek propadlega nemškega podjetja Kemokomplex, naj bi bil zdaj zgolj pooblaščenec omenjene karibske družbe.

Pri snovanju načrtov bosta merodajna vsaj še dva, upravitelj prisilne poravnave in koprska občina. Za območje tovarniškega dvorišča (Bivij 2) mora sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt, pred tem pa še krovni prostorski načrt, ker je dal Moralić pobudo za spremembo namembnosti.

Le še dva zaposlena

Od nedavno 100 zaposlenih sta v Kemiplasu ostala samo še dva, nekdanji vodja vzdrževalne službe in nekdanja referentka za ekologijo. “Tako se je odločil stečajni upravitelj, ko je bilo podjetje med 27. novembrom in 16. januarjem v stečaju,” pojasnjuje Zupančič. Sam je zaposlen v Kemiplasovem hčerinskem podjetju Ekološko-turistična kmetija Belvedur. “Moja vloga je, da izpeljem insolvenčni postopek,” je jasen. Donedavna Kemiplasova direktorica Majda Perhavec pa je prokuristka Kemiplasovega drugega hčerinskega podjetja, Brič, kjer je Moralić direktor.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano