Namesto, da bi Drevo življenja rušili, ga bodo ovrednotili

Peter Štuva, Društvo Drevo življenja in izolska občina bi morali do včeraj odstraniti tri trakte objekta nove kmetije za potrebe terapevtske skupnosti v Cetorah nad Izolo - vse tisto torej, kar presega izdano gradbeno dovoljenje. Ker pa je kompleks še vedno tak, kakršnega so zgradili, lahko sporne dele poslej poruši gradbena inšpekcija sama.

Objekt v ospredju je samostojen, drugi se držijo skupaj. Tisti  
v ozadju imajo dve etaži nad pritličjem.  Povsod  izvajajo  video 
nadzor.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Objekt v ospredju je samostojen, drugi se držijo skupaj. Tisti v ozadju imajo dve etaži nad pritličjem. Povsod izvajajo video nadzor.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

CETORE > Inšpektorat za okolje in prostor je lani oktobra izdal sklep o dovolitvi izvršbe. Za dan D je določil včerajšnji dan, kar je točno enajst let po izdanem gradbenem dovoljenju. “Po preteku tega roka bo izvršbo opravil pooblaščeni izvajalec na zavezančeve stroške,” so zapisali v sklepu o dovolitvi izvršbe.

Toda včeraj dopoldne je bilo okrog nesojene terapevtske skupnosti nadvse mirno. Objekti so se kopali v spomladanskem soncu, samevali in še kar zasedali parcelo s številko 3431/2 k.o. Cetore.

Danes si jih bo ogledal gradbeni cenilec. Po navodilih koprskega sodišča bo ovrednotil celoten kompleks z bližnjimi zemljišči vred, ki naj bi skupaj obsegala kar dva hektara površin. Obenem bo ocenil delež, ki ga je v kompleks vložila občina. Ko so ga gradili v obdobju županje Brede Pečan, vložkov niso ovrednotili. V obdobju Tomislava Klokočovnika pa so jih ocenili na najmanj 462.777 evrov in vložili tožbo.

Celotna vrednost terapevtske skupnosti naj bi po cenitvi iz leta 2008 znašala 1,7 milijona evrov, ker naj bi obsegala kar dva hektarja zemljišč. Pozidana parcela št. 3431/2 obsega slabih 2000 kvadratnih metrov, v zemljiški knjigi sta kot njena lastnika navedena izolska občina (10-odstotni) in Peter Štuva (90-odstotni). Peter je sin Milana Štuve, ki predstavlja društvo Drevo življenja. Vrednost tega zemljišča z dvema nestanovanjskima stavbama znaša po podatkih geodetske uprave “le” 542.187 evrov. Stavbi skupaj obsegata 650 kvadratnih metrov.

Izolska občina želi z društvom po sodni poti skleniti posebno pogodbo, s katero bi dobila ustrezen solastniški delež. Pristala bi na dvoje: vpis primernega deleža v zemljiško knjigo ali na izplačilo denarja. V društvu pa opozarjajo, da ji zaradi gradbene inšpekcije grozi, da bo ob ves vložen denar.

Prav vsi vpleteni se najbrž nadejajo, da inšpektorji v Cetore še ne bodo napotili težke gradbene mehanizacije. Marca je namreč začela veljati novela zakona o graditvi objektov, s katero so podaljšali odlog za izvršitev inšpekcijskih odločb o rušenju nekaterih nedovoljenih gradenj, in sicer na pet let. Odlog se nanaša na stanovanjske stavbe in na tiste, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost. Kaj o teh željah meni inšpektorat v Ljubljani, nismo izvedeli. Na pisno vprašanje nam niso odgovorili, na telefonske klice se niso odzvali. Po reorganizaciji v začetku leta in kadrovskih spremembah vlada na inšpektoratu precejšnja zmeda.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano