Največkrat se zbodejo otroci

V Zdravstvenem domu Koper vsako leto poišče pomoč tudi nekaj staršev otrok, ki se med igro na javnih površinah zbodejo z odvrženimi iglami. Tudi če jih odvržejo uporabniki nedovoljenih drog, nevarnost za okužbo s hepatitisom ali virusom hiv ni velika, saj virusi hitro poginejo, kljub temu je priporočljivo obiskati zdravnika.

Kljub temu, da uporabniki drog uporabljen injekcijski pribor lahko oddajo pri Društvu Svit Koper, se igle pojavljajo tudi na javnih površinah  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kljub temu, da uporabniki drog uporabljen injekcijski pribor lahko oddajo pri Društvu Svit Koper, se igle pojavljajo tudi na javnih površinah  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Ko v Zdravstvenem domu v Kopru kdo poišče pomoč, ker se je zbodel z uporabljeno injekcijsko iglo, gre skoraj vedno za otroke, ki se z odvrženo iglo poškodujejo med igro. Tak primer se je pred kratkih zgodil na koprskem mestnem kopališču, in to kljub temu, da ga delavci Komunale Koper redno čistijo petkrat na teden. Da bi se na plaži zadrževali ljudje, ki bi uživali droge, pa tudi niso opazili.

Uporabniki so večinoma osveščeni

O pomenu odgovornega ravnanja s priborom za injiciranje uporabnike drog informirajo v Društvu Svit Koper, kjer sodelujejo z odvisniki in njihovimi družinami iz vseh štirih istrskih občin. Zagotavljajo jim tudi sterilen pribor in sprejemajo uporabljenega, ki ga predajo zunanjih izvajalcem, da ga uničijo kot medicinske odpadke. S tem tudi zmanjšujejo odmetavanje na javnih površinah, hkrati pa si prizadevajo za zmanjševanje tveganja okužb z virusom hiv in drugimi boleznimi.

O najdbah narkomanskih igel društvo obveščajo tudi delavci Komunale, lahko pa jih pokliče vsakdo, ki naleti na uporabljen odvržen pribor. “Vsako obvestilo o najdenih iglah preverimo, z našimi uporabniki pa se pogovorimo. Pri tem pa je treba vedeti, da na naše območje prihaja tudi veliko turistov iz notranjosti države in sosednjih držav, med katerimi so tudi uporabniki prepovedanih drog in našega programa ne poznajo. Naši uporabniki so večinoma osveščeni o negativnem vplivu in možni škodi za ljudi in okolico, ki jih lahko povzroči neprimerno odvržen uporabljen pribor za injiciranje,” pojasnjujeta sodelavca Društva Svit Koper Samo Novakovič in Žanin Čopi.

V okviru delovanja društva izvajajo tudi čistilne akcije na različnih lokacijah, kjer so igle, za katere izvedo po pogovorih z uporabniki drog. Igla, pokrita s pokrovčkom, ni nevarna, pojasnjujejo, pri odprtih iglah pa je potrebna previdnost, kot pri ravnanju z drugimi ostrimi predmeti. Če se kdo z iglo vseeno zbode, je priporočljivo obiskati zdravnika in s seboj prinesti injekcijo.

Virusi ne živijo dolgo

Kako ravnati v posameznih primerih, ko se kdo zbode z odvrženo iglo, se zdravstveni delavci posvetujejo z infektologi in zavodom za transfuzijo, običajno pa sledi cepljenje proti hepatitisu B, ki je pogost med uporabniki nedovoljenih drog. Sicer bi bili otroci proti hepatitisu cepljeni ob vstopu v šolo. Osebe, ki so se zbodle z iglo, poleg tega testirajo, da preverijo, ali so se okužili še s kako drugo boleznijo. Ta nevarnost je večja, če gre za svežo iglo ali če je v njej celo še kri. “A virusi imajo na srečo kratko življenjsko dobo, če so zunaj gostitelja. Tako virus hepatitisa pogine v pol ure, virus hiv pa že po petih minutah,” pojasnjuje pediatrinja Nada Rončevič. “Zelo pomembno pa je, da starši otroke naučijo, naj ne prijemljejo igel, če jih opazijo, pa naj to povedo staršem,” še poziva.

HELENA RACE


Najbolj brano