Največ knjig je prebrala Pika Rejc Mekota (video)

V bralnem tekmovanju Beremo z Rovko Črkolovko, likom, ki so si ga lani zamislili v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, je sodelovalo več osnovnih šol, mladi pa so med štirimesečnim tekmovanjem prebrali 1629 knjig.

Pika Rejc Mekota iz Oš Hrvatini je prebrala največ knjig, kar 
35. Foto: Alenka Penjak
Pika Rejc Mekota iz Oš Hrvatini je prebrala največ knjig, kar 35. Foto: Alenka Penjak

KOPER > V času bralnega tekmovanja, ki je potekalo med 10. oktobrom in 8. februarjem, so osnovnošolke in osnovnošolci izbirali med 43 ponujenimi knjižnimi naslovi. Po nekaterih knjigah so večkrat posegali kot po drugih. Zato so se v knjižnici odločili, da največkrat prebranim knjigam podelijo Rovkino knjižno nagrado. Posebej za to priložnost so oblikovali in izdelali nalepke, s katerimi bodo od sedaj označevali največkrat prebrane knjige. Nalepke so letos dobile knjige Otilija in rumena mačka, Jaz, Elvis Riboldi, Tomaž Golob in njegov genialni svet, Babica barabica in Ledeni zmaj.

Knjižničarji so bralce prosili, naj ob vsaki prebrani knjigi objavijo še svoje mnenje. Na spletni strani bralnega tekmovanja so jih mladi objavili kar 1217. Najbolj izvirne komentarje so prispevali Helena Birsa, Tadej Frančeski, Zala Birsa, Sara Lina Jagodic Večerina, Mia Baumkircher in Maruša Cepović.

Podelili so tudi nagrade posameznikom, ki so prebrali največ knjig. Ker je bilo knjižnih moljev kar nekaj, so nagradili prvih deset najboljših bralcev. Pika Rejc Mekota (OŠ Hrvatini) je prebrala 35 knjig, Primož Bonin (OŠ Marezige) 27, Nives Skrebiš Pifka (OŠ Koper) 22, sledijo pa še Kaja Čok Teani (OŠ Dušana Bordona), Sara Marić (OŠ Marezige), Helena Birsa (OŠ Anton Ukmar), Ana Jereb (OŠ Livade), Gašper Štemberger Klančar, Stefan Radovanović in Nina Pregl Martinec (vsi OŠ Dušana Bordona) ter Špela Cah in Nika Vučenovič Leban (obe OŠ Anton Ukmar).

Mladi so prav tako ocenjevali prebrane knjige. Podelili so 3644 glasov, najbolj všečne knjige pa so prejele posebne nalepke, ki bodo na platnicah označevale knjige, za katere so glasovali istrski osnovnošolci. Prvo mesto je osvojila knjiga Babica barabica, sledita pa knjigi Jaz, Elvis Riboldi in Bela kava in posipanec. Otilija je bila resda najbolj brana knjiga, vendar se je premalo učencev potrudilo, da bi ji oddali svoj glas, zato je na tej lestvici pristala na 24. mestu.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja bo ob podpori Mestne občine Koper na izlet odpeljala vse tri najboljše razrede z največ bralci. Odpeljali jih bodo na Trubarjevo domačijo v Rašici, kjer bodo obiskali še knjigoveško delavnico in si v njej sami izdelali svoje ročno vezane bukvice. Na izlet se bodo odpravili 5. razred OŠ Marezige, kjer je 17 učencev prebralo 149 knjig, pa 5. c razred OŠ Hrvatini (16 učencev je prebralo 107 knjig) in 5. a razred OŠ Antona Ukmarja (19 učencev je prebralo 121 knjig).

ALENKA PENJAK


Najbolj brano