Najprej obnovili, nato prekopali

Z odstopom z mesta podpredsednika sveta KS Škofije želi Miran Bavčar opozoriti na težave pri sodelovanju z Mestno občino Koper. Z občine odgovarjajo, da imajo vse KS pri njih odprta vrata, na Škofijah pa “se nekateri gredo le politiko, namesto da bi delovali v dobrobit svojega kraja”.

Včeraj, ko bi morali končati s posegi na cesti na Škofijah, so jarek spet odkopali
Včeraj, ko bi morali končati s posegi na cesti na Škofijah, so jarek spet odkopali  

ŠKOFIJE > Aprila je že odstopila komisija za infrastrukturo, ki je spremljala in usklajevala načrte in izvedbo naložb na Škofijah. Pozivala je h gradnji kanalizacije, ureditvi vodovodnega omrežja, obnovi cest, šole, vrtca ... “Zaprli so nam vrata za komunikacijo. Bojim se, da je to način dela s krajevnimi skupnostmi,” pravi Edmond Gašpar, ki je vodil komisijo.

Zdaj je odstopil še podpredsednik sveta KS Škofije Miran Bavčar, ki je v času bolniške odsotnosti nadomeščal tudi predsednico Vlasto Vežnaver. “Člani sveta KS smo prostovoljci. Na volitve smo šli zato, ker skušamo izboljšati življenje v kraju. Pogosto se dogaja, da občinska uprava ali javna podjetja na naše pobude, predloge ali zahteve sploh ne odgovarjajo. Popravila in gradnje potekajo brez predhodnega obveščanja, kaj šele posvetovanja s svetom KS,” pravi Bavčar. Za začetek gradbenih del na cesti proti Tinjanu naj bi KS izvedela le en dan prej, preden so tja pripeljali gradbene stroje. Občini in javnim podjetjem očita še, da del ne usklajujejo, zato prihaja do neracionalne rabe davkoplačevalskega denarja.

Zadnji primer, ki ga že dva meseca spremljajo na Škofijah, je prekopavanje ceste proti Tinjanu. Lani so jo obnovili, letos pa spet prekopali, da so zagotovili primeren vodovodni priključek za nov vrtec, šolo in športno dvorano. Lanska obnova ceste je stala 100.000 evrov, letos gradnja vodovoda 200.000 evrov, cesto pa bo treba spet popravljati, navajata Bavčar in Gašpar. Občini, Rižanskemu vodovodu in izvajalcu (podjetju Grafist) očitata tudi, da delajo prepočasi; menita, da bi bilo dela mogoče opraviti v dobrih dveh tednih. Kljub temu, da je včeraj popoldne krajane Škofij presenetil ponovno izkopan jarek, ki je bil pred tem že zasut, v Grafistu zagotavljajo, da bodo cesto zakrpali v nekaj dneh. Zastavljeni 60-dnevni rok bodo tako za nekaj dni zamudili, za kar krivijo slabo vreme.

V Mestni občini Koper na očitke Bavčarja in Gašparja odgovarjajo, da z vsemi krajevnimi skupnosti (z izjemo Ankarana) sodelujejo zelo dobro, “v zadnjem mandatu se občasno zapleta sodelovanje s KS Škofije”. Na Škofijah naj bi prišlo do težav, ker naj bi nekateri člani krajevne skupnosti menili, da je KS več kot občina. A občina v vseh KS skrbi za večje investicije; jih uvršča v načrte razvojnih programov, pridobiva dokumentacijo zanje in jih tudi izpelje.

O prekopavanju obnovljene ceste pa pravijo, da “pri sanaciji ne gre za vprašanje neracionalnega trošenja denarja, pač pa za zagotovitev prometne varnosti”.

HELENA RACE


Najbolj brano