Najkrajšo potegne, kdor stanuje v najvišjem nadstropju

Nekateri stanovalci na Markovcu, ki so priključeni na sistem ogrevanja prek kotlovnice, so znova na nogah zaradi visokih poračunov. Najbolj opeharjene se počutijo tisti, ki imajo stanovanja v najvišjih nadstropjih. Pravijo, da se kljub odpiranju ventilov radiatorji v stanovanjih ne segrejejo, nato pa morajo za zmrzovanje doplačati skoraj 500 evrov.

V blokih na Markovcu je nujno poskrbeti za hidravlično uravnoteženje termičnega sistema, s čimer  bodo stanovalcem omogočili enakovreden  odjem toplotne energije in obenem možnost, da privarčujejo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V blokih na Markovcu je nujno poskrbeti za hidravlično uravnoteženje termičnega sistema, s čimer bodo stanovalcem omogočili enakovreden odjem toplotne energije in obenem možnost, da privarčujejo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MARKOVEC > Tak je tudi primer stanovalca s Krožne ceste 2. “Z ženo stanujeva v osmem nadstropju in morava letos doplačati kar 463 evrov, poleg tega pa še 74 evrov mesečne akontacije. Grejeva se samo s tremi radiatorji, tri pa imamo popolnoma zaprte,” ne razume lastnik stanovanja (njegovo ime je znano uredništvu). Opozarja, da so ventili na hodniku pokvarjeni, cevi pa zgolj mlačne, zato ga ne čudi, da je njuno stanovanje prej mrzlo kot ne.

Krivo je termično neravnovesje

Poznavalec toplotno-energetskih težav v objektih Igor Čurin iz podjetja Proterm.ic inštalacije za tovrstne težave krivi hidravlično termično neravnovesje v blokovskih sistemih. “Zaradi tega se zgodi, da kdor ima stanovanje bliže toplotni postaji v bloku, prejme več in bolj intenzivno toplotno energijo, kot nekdo, ki živi v višjih nadstropjih,” pojasnjuje. Po njegovih besedah je tako v skoraj vseh stanovanjskih stolpičih na Markovcu. Izvirni greh je bil storjen že ob koncu gradnje soseske, ko izvajalci niso poskrbeli za nujno hidravlično uravnoteženje sistema. “Najbrž zaradi varčevanja,” ugiba Čurin.

Našteva tri korenite ukrepe, s katerimi se je mogoče izogniti visokim stroškom na položnicah, ki jih terja več kot 35 let star ogrevalni sistem na Markovcu. “Na radiatorje je treba namestiti termostatske ventile, stara okna pa zamenjati s sodobnimi, ki bolje tesnijo, in izolirati fasado ter streho. Poleg tega bi se morali stanovalci in upravniki blokov čim prej dogovoriti za hidravlično uravnoteženje sistema v bloku in naročiti njegov temeljit pregled,” svetuje. Zadnji ukrep je še najpomembnejši, pravi. Šele, ko bodo v blokih poskrbeli za to, bo pretok toplote in pritiska v vseh radiatorjih enak in stanovalci ne bodo občutili nihanj. S pravično porazdelitvijo bo najverjetneje tudi konec tako velikih razlik pri doplačilih oziroma vračilih za preteklo kurilno sezono. Kot smo že poročali, je pet gospodinjstev na Markovcu dobilo nazaj po več kot tisoč evrov, na drugi strani pa bosta morali dve gospodinjstvi doplačati več kot 800 evrov.

Po enem od informativnih izračunov bi hidravlično uravnoteženje toplotnega sistema v 20-stanovanjskem bloku na Markovcu (denimo na Kvedrovi ulici) stalo od 9000 do 10.000 evrov. To pomeni, da bi morala posamezna stanovanjska enota odšteti približno 400 ali 500 evrov. Če predpostavljamo, da je v stanovanju v povprečju pet radiatorjev, bi več kot polovica prej omenjenega zneska (najmanj 275 evrov) šla za zamenjavo ventilov in termostatskih glav, pri čemer bi bili v ceno vključeni tako materiali kot delo. Preostali del zneska pa bi namenili za strojno opremo, instalacije, varjenje in podobna dela. Prek povezave si je mogoče ogledati posnetek, v katerem je natančno predstavljen postopek hidravličnega uravnoteženja toplotnega sistema v nekem objektu.

V družbi Istrabenz Plini, ki upravlja s kotlovnico na Markovcu, pojasnjujejo, da hidravlično uravnoteženje sistema v blokih ni v njihovi domeni, niti nimajo tega predvidenega v upravljalski pogodbi. “To je zadeva, o kateri se morajo dogovoriti upravnik bloka in stanovalci. V našem podjetju smo zadolženi za pravilno delovanje kurilnice in toplotnih postaj v bloku, za cevi, števce in popise porabe v blokih pa nismo pooblaščeni,” navaja Davor Kocjančič iz Istrabenz Plinov.

Kvedrova 6 na poti do hidravličnega uravnoteženja

Pri upravniku Jerneju Peroši pa izvemo, da stanovalci v bloku na Kvedrovi 6 že resno razmišljajo, da bi do prihodnje kurilne sezone poskrbeli za hidravlično uravnoteženje sistema v svojem objektu. “Najprej moramo narediti natančne izračune, koliko toplote bi bilo treba dovesti v posamezno stanovanje. Gre za kar zapletene postopke, saj je treba proučiti dokumentacijo bloka. To pomeni, da se moramo dokopati do podatkov o velikosti stanovanj, njihovi legi, številu grelnih teles, številu oken in drugih odprtin,” našteva Peroša.

Koristni nasveti o varčni porabi energije so na voljo na spletnem naslovu www.ensvet.si. Osebno se je moč posvetovati s strokovnjaki v Energetskih svetovalnih pisarnah Ensvet v Izoli, Piranu, Postojni, Novi Gorici, Ilirski Bistrici in Tolminu.

Upa, da bodo v prihodnjih mesecih pripravili tehnično dokumentacijo in ustrezen izračun, tako da bi se - če se bodo stanovalci strinjali - po ogrevalni sezoni že lahko lotili del. “Cilj je, da se vsakemu stanovanju omogoči enakovreden odjem toplotne energije in obenem možnost, da privarčuje,” še pravi Peroša. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano