Najboljša slovenska tematska pot 2016 je v Strunjanu

Na dnevih slovenskega turizma v Radencih je prvo nagrado Najboljša slovenska tematska pot 2016 osvojila pot Krajinskega parka Strunjan, ki se imenuje Strunjan v podobah morja.

 Foto: Arhiv: Krajinski Park Strunjan
Foto: Arhiv: Krajinski Park Strunjan

STRUNJAN > Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ, za pohodništvo in kolesarjenje, je v vseslovenski akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna, petič zapored nagradila tematske poti. Za laskavi naslov so se lahko potegovale vse tematske poti v Sloveniji. Ocenjevalni kriteriji so bili vtis, privlačnost, upravljanje, vzdrževanje, vodenje, ponudba, dostopnost, varnost in sporočilnost ter predstavitev posamezne poti, so sporočili iz Krajinskega parka Strunjan.

Glavna tematika so podobe morja v Strunjanu, ki so na poti predstavljene skozi informativne table z naslovi: darovi morja, v laguno ujeto morje, soline – ščepec morja, primorske terase, gozd do morja, klif – živa skulptura morja, morsko življenje, moč valov, vrt na klifu in krajina s pridihom morja.

Tematska krožna pot - Strunjan v podobah morja -, je opremljena s celovitim sistemom informativnih tabel in postajališč s klopmi. Gre za strnjeno in interaktivno obliko podajanja vsebin za popolno predstavitev parka. Poleg vstopnih točk v park je urejena krožna pot z vsemi usmeritvami na trasi, kjer na informativnih točkah lahko izvemo več o specifičnih lastnostih posamezne lokacije.

Uredili so 15 postajališč ter štiri vstopne točke. Na desetih postajališčih so tudi klopi iz peščenjaka. Pot je dolga približno pet kilometrov in pol, prehodi pa se jo v približno eni uri in pol.

Arhitekturne rešitve krožne poti so pripravili arhitekti Janko Rožič, Gašper Drašler, Matija Suhadolc.

Spletno uredništvo


Najbolj brano