Najbolj “delavni” v Kopru in Sežani

Da se vročica pred nedeljskimi lokalnimi volitvami stopnjuje, dokazujejo tudi vandali, ki so se v nekaterih primorskih krajih lotili volilnih plakatov. Še posebej “delavni” so bili v Kopru in Sežani.

Takšno je bilo včeraj zjutraj eno od plakatnih mest v Sežani Foto: Marica Uršič Zupan
Takšno je bilo včeraj zjutraj eno od plakatnih mest v Sežani Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER, SEŽANA > Posledice politično obarvanega pobalinstva so minuli konec tedna občutili v štabih koprskega župana Borisa Popoviča in njegove protikandidatke Polke Bošković.

Na koprski policijski upravi so nam potrdili, da so zaradi popisanih plakatov v Kopru dobili eno prijavo. V Sežani pa so policisti sami opazili popisane plakate in zadevo zabeležili. V obeh primerih zbirajo obvestila. Če bi kršitelja odkrili, bi o tem obvestili inšpektorat za notranje zadeve, ki bi potem uvedel postopek. Na novogoriški policijski upravi pa tovrstnih prijav do zdaj niso dobili.

V nedeljo zjutraj se je na Popovičevih predvolilnih jumbo plakatih pojavil napis Gotov je, na manjših panojih pa je nekdo črko P na županovem priimku nadomestil s črko L. Medtem ko so se nad Popovičevimi plakati znesli neznani grafitarji, pa so Boškovićevi škodo povzročili “trgači”, ki so zlasti na koprskem trgu Brolo potrgali kar nekaj plakatov z njeno podobo.

“Trganje in uničevanje volilnih plakatov obsojamo. Na vprašanje, kdo to počne in s kakšnim namenom, nimamo odgovora. Tovrstno početje je morda v domeni določenih političnih opcij, ki iščejo pozornost. Lahko pa gre za občane, ki se v Kopru nočejo več enačiti s trenutno okuženostjo lokalne politike s korupcijo, klientelizmom in bogatenjem posameznikov na račun občanov MOK,” ugibajo v volilnem štabu Polke Bošković.

“Kaže, da se konkurenci tresejo tla pod nogami,” pa je dogodek včeraj komentiral Danijel Cep iz županove stranke Koper je naš. Tudi slaba reklama je dobra reklama, je dodal v šali. “Očitno je nekdo akcijo načrtoval, saj so bili napisi narejeni s šablonami. To ni bilo delo posameznika, ampak organizirane skupine,” je prepričan.

Nad porisane plakate so se tudi sami odpravili s sprejem v rokah in belimi pasicami, s čimer so sanirali škodo. Cep pravi, da so politični vandalizem prijavili policiji in občinski volilni komisiji.

Tudi na Krasu so bili ob koncu tedna dejavni popisovalci predvolilnih plakatov. V divaški občini so na nekaterih mestih čez slogan županskega kandidata Antona Možeta, da vedno drži besedo, zapisali nikalnico. Precej huje pa so si privoščili aktualnega sežanskega župana in kandidata za nov mandat Davorina Terčona. Na več plakatnih mestih po Sežani so se namreč včeraj zjutraj na veliko bočili napisi “Terčon sm ta bulši za Kras-t”. Do popoldneva so nekatera plakatna mesta že prelepili z novimi in je napis vsaj deloma že izginil, grenak priokus pa je ostal. “To kaže na nizek nivo, s katerim se nima smisla ukvarjati,” je napise za PN komentiral Terčon. Potrdil je, da so dali prijavo organom pregona in dodal: “Mi peljemo svojo kampanjo kljub temu dalje; vandali pa očitno tudi.”

NH, MUZ


Najbolj brano