Nadzorniki Luke: vladni zakon lahko zavre drugi tir

Tudi nadzorni svet Luke Koper ima pomisleke glede predloga zakona o drugem tiru, ki je bil v javni obravnavi. “Ta zakon lahko v primeru sprejetja privede do zastoja začetka gradnje drugega tira,” so zaskrbljeni nadzorniki. Nadzorni svet je včeraj pozval vse deležnike, da se predlog zakona oblikuje tako, da bo zakonit in hkrati s finančnega vidika vzdržen za Luko Koper.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

KOPER > V Luki Koper so izračunali, da jih zakon z uvedbo novih taks za pretovor prehudo obremenjuje: glede na lanski rekorden pretovor bi morali za podjetje 2TDK dodatno prispevali 18 milijonov evrov na leto. Zato takšni rešitvi nasprotujejo.

Sekretarja ni bilo

Prvi pogovori med vodstvom Luke Koper in predstavniki ministrstva za infrastrukturo o tem zakonu, ki je že v parlamentarnem postopku, bodo v torek. Koalicijski partnerici SD in Desus sta namreč po sprejetju zakona o drugem tiru naložili ministru Petru Gašperšiču, da mora vzpostaviti dialog z Luko Koper in s Svetom za nadzor projekta drugi tir. Minister je sicer v četrtek napovedoval, da bo državni sekretar Jure Leben že včeraj prišel na pogovore v Luko Koper, a se to ni zgodilo. Sekretarja ni bilo, ampak je včeraj dopoldne poslal vabilo upravi na pogovore ob 14. uri v Ljubljano. Toda v Luki so imeli ravno sejo nadzornega sveta, zato so predstavnike ministrstva povabili v Koper, da bi predstavili zakon tako upravi kot nadzornikom. To pa ni ustrezalo Ljubljani, zato bodo o vladnem zakonu govorili v torek, ko imajo že dogovorjen sestanek na ministrstvu o novih vhodih v pristanišče.

Skupščina Luke bo junija

Nadzorni svet Luke je včeraj soglašal s predlogom uprave za delitev 20,32 milijona evrov bilančnega dobička. Skupščina delničarjev, ki bo predvidoma junija, bo tako odločala o tem, da se 13,44 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend v bruto vrednosti 0,96 evra na delnico, preostanek bilančnega dobička v znesku 6,88 milijona evra pa ostane nerazporejen. Nadzorniki so poleg tega dali soglasje upravi za gradnjo garažne hiše na terminalu za avtomobile za 18,9 milijona evrov.

Črnokalci ne zbirajo podpisov

Iz civilne iniciative Črni Kal so sporočili, da ne držijo včerajšnje informacije, da bodo začeli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. V iniciativi, v kateri se zavzemajo za gradnjo dvotirne proge, so se pogovarjali o zakonu, a o referendumskih aktivnostih še niso odločali.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano