Nad plačami so še vedno črni oblaki

Ali bodo zdravstveno ministrstvo, zdravstvena zavarovalnica ZZZS in vodstvo izolske bolnišnice do datuma izplačila plač, 10. februarja, našli primerno rešitev - torej denar, da bi zaposleni plače dobili v celoti, še ni znano. Spodbudna pa je novica, da je ZZZS v obliki razširitve programa dela nekaterih ambulant in v obliki povečanja uteži (vrednosti dela za opravljene storitve) za letos bolnišnici zagotovilo približno 443.000 evrov, a se bo to v poslovanju poznalo šele ob koncu leta.

Radivoj Nardin: “Skupaj z zdravstvenim ministrstvom in ZZZS iščemo zakonske rešitve in upam, da jih bomo kmalu našli. Z izsiljevanjem pa se ne da prav nič rešiti.”    Foto: Nives Krebelj
Radivoj Nardin: “Skupaj z zdravstvenim ministrstvom in ZZZS iščemo zakonske rešitve in upam, da jih bomo kmalu našli. Z izsiljevanjem pa se ne da prav nič rešiti.”  Foto: Nives Krebelj

IZOLA, KOPER > Še vedno ni znano, kaj bodo v kuvertah 10. februarja prejeli zaposleni v izolski bolnišnici (SBI) - ali plačo v celoti, kot to določajo zakonodaja in branžne kolektivne pogodbe, ali le 70 odstotkov plače (izjema so minimalne plače, potni in drugi stroški), preostalo pa konec februarja.

Tako predlaga v. d. direktorja Radivoj Nardin, ki se sklicuje na dogovor s sindikati, kar pa ti zavračajo. 31. januar je datum, do katerega terjajo od Nardina pojasnilo, kaj bo s plačami, hkrati z imeni odgovornih za to, da niso predvideli finančnih tokov in izplačil vseh obveznosti tako, da bi za to zagotovili potreben denar. V mislih imajo tudi poplačilo iz naslova plačnih nesorazmerij.

Pravičnejše plačilo

Nedavno je bilo slišati, da si za razplet finančnih zagat zdaj močno prizadevata tudi ZZZS in zdravstveno ministrstvo.

Razmere so v SBI, za razliko od drugih bolnišnic, veliko hujše zaradi kronične izgube, k čemur že leta prispevajo slabše ovrednotene storitve, ki jih bolnišnicam plačuje ZZZS (finančniki v zdravstvu jo imenujejo utež) in preskopo odmerjen program dela. Tega SBI že leta presegajo v povprečju za 20 odstotkov.

Po Nardinovih besedah se za iskanje rešitev še zlasti trudi direktorica koprske enote Damjana Jelačin Ivanovič.

Pojasnila nam je, da je SBI deležna širitev nekaterih programov, kjer so dolge čakalne dobe, kar vsebuje Aneks št. 2 k Splošnemu dogovoru 2014 in velja od 1. septembra 2014 dalje. Gre za širitve v specialistični ambulantni dejavnosti dermatologije, kardiologije, nevrologije, urologije, revmatologije ter magnetno-resonačnih preiskav skleteta, glave in vratu. “Obenem je bolnišnici po tem aneksu priznano tudi povečanje uteži in posledično boljše vrednotenje akutne bolnišnične obravnave, in to od 1. januarja leta 2014 dalje. Vsa ta povečanja programov na letnem nivoju znašajo 642.477 evrov in bodo pripomogla tudi k izboljšanju finančnega položaja bolnišnice,” pravi sogovornica.

Nardin nam je včeraj potrdil, da bodo res dobili toliko več denarja, a dodaja: “Zelo smo veseli, da bomo končno pravilneje plačani, Se bo pa to v poslovanju poznalo šele ob koncu letošnjega leta, ta hip se to niti ne more poznati zaradi načina financiranja z mesečnimi avansi.”

“Čakamo na odgovor”

Nardin še dodaja: “Le kako naj izplačamo celotne plače, če denarja zanje, kot zdaj kaže, še vedno nimamo. Res pa si tudi zdravstveno ministrstvo prizadeva najti kakšno primerno rešitev ... A do 10. februarja, ko dobimo avans, ne bom natančno vedel, kakšno plačo lahko izplačamo. Ne razumem pa, da sindikati tega nočejo razumeti: če ni denarja, tudi plače v celoti niso možne. Zamik bi bil samo za 17 ali 18 dni ...”

Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije-KS '90 pa je nedvoumen: “Vsi reprezentativni sindikati čakamo na Nardinov odgovor do 31. januarja. Nato se bomo odločili za morebitne nadaljnje sindikalne korake. Kako mora biti plača izplačana, pa je več kot jasno.”JASNA ARKO


Najbolj brano