Na vladi še enkrat o Adonisu

Boj igralnega salona Adonis oziroma podjetja Portoroška, ki se želi preseliti na novo lokacijo v središču Portoroža, še traja. Pred časom je upravno sodišče odpravilo odločitev vlade, ki je Portoroški zavrnila izdajo koncesije za prirejanje iger na srečo. Zdaj bo morala o tem ponovno odločati.

Igralni salon Adonis bi z avtobusne postaje radi preselili na portoroško promenado  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igralni salon Adonis bi z avtobusne postaje radi preselili na portoroško promenado  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Podjetje Portoroška že ima veljavno koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu Adonis na portoroški avtobusni postaji. A svojo dejavnost bi radi razširili in jo preselili v prostore nekdanje pivnice pri Figaroli v središče Portoroža. Za to potrebujejo novo koncesijo.

Vlada je Portoroški ni podelila, ker pred tem ni dobila pozitivnega mnenja piranske občine. Najprej je soglasje odrekel župan Peter Bossman, konec maja lani pa je o tem odločal še občinski svet, ki se z izdajo koncesije prav tako ni strinjal. Po precej burni razpravi so takrat prevladali argumenti občinske uprave, ki selitve ne dovoli, ker je po prostorskih aktih nasproti hotela Kempinski Palace predviden park, igralni salon naj zato ne bi mogel dobiti gradbenega dovoljenja za spremembo namembnosti.

Na odločitev vlade, ki koncesije ni izdala, se je podjetje Portoroška pritožilo pri upravnem sodišču v Novi Gorici. To je odločbo vlade odpravilo in ji zadevo vrnilo v ponovno odločanje. “Sodba je takšna, kot smo pričakovali. Zdaj mora vlada še enkrat odločati. Naš cilj pa ostaja enak,” pravi Milovan Đikanović iz podjetja Portoroška, ki je prepričan, da ga občina ovira in se obnaša pokroviteljsko.

Ker ima salon Adonis že veljavno koncesijo za prirejanje iger na srečo, je Đikanović skušal dokazati še, da za selitev na novo lokacijo nedaleč stran ne potrebuje nove koncesije. A sodišče je menilo drugače - za novo lokacijo je treba tudi novo dovoljenje. Rok, v katerem mora vlada še enkrat obravnavati vlogo Portoroške, ni določen. Morala pa bo za mnenje spet vprašati občino. “V primeru, da občina spet izda negativno mnenje, odločitev o dodelitvi koncesije ne more biti pozitivna, ker mora vlada pred dodelitvijo koncesije pridobiti soglasje lokalne skupnosti o opravljanju igralniške dejavnosti na njenem območju,” pojasnjujejo na ministrstvu za finance, ki je pristojno tudi za igre na srečo. To pa lahko pomeni nov krog prepričevanj, zavračanj in pritožb.

HELENA RACE


Najbolj brano