Na trg prihajajo izdelki iz istrskih zelišč in dišavnic

Na policah nekaterih slovenskih lekarn in trgovin so pod blagovno znamko Histria Botanica že na voljo naravni hidrolati in eterična olja iz osmih različnih zelišč in dišavnic, ki so doma v Istri. Posebno pozornost namenjajo hidrolatom, torej v vodi topnim učinkovinam, pridobljenih s postopkom destilacije zelišč.

Histria Botanica je majhno kmetijstvo, kjer na približno  dveh 
hektarjih zemljišč v dolini reke Dragonje pridelujejo in predelujejo avtohtona zelišča in dišavnice. Foto: Histria Botanica
Histria Botanica je majhno kmetijstvo, kjer na približno dveh hektarjih zemljišč v dolini reke Dragonje pridelujejo in predelujejo avtohtona zelišča in dišavnice. Foto: Histria Botanica

KOPER > Histria Botanica je majhno kmetijstvo, kjer na približno dveh hektarjih zemljišč v dolini reke Dragonje pridelujejo in predelujejo avtohtona zelišča in dišavnice. Trenutno destilirajo osem različnih rastlin: meliso, rman, šetraj, lovor, cipreso, istrsko sivko, rožmarin in smilj, so sporočili pred dnevi.

Kmetujejo povsem naravno, brez škropiv in na tradicionalen način. Letos so destilirali okoli šest ton različnih zelišč in dišavnic, iz njih pa pridobili pet ton hidrolata in 30 litrov eteričnega olja. Zelišča in dišavnice še sveže destilirajo s postopkom parne destilacije, s tem pa pridobijo eterična olja in v vodi topne snovi, hidrolate.

Te ne pridobivajo samo iz cvetov, ampak iz različnih delov rastlin, od korenin in lubja do listja, sadja in semen. Hidrolate je mogoče uporabljati v naravni kozmetiki, aromaterapiji, prehrani, za celostno zdravljenje, kot dodatek pijačam, za terapevtske kopeli, za boljše zdravje hišnih ljubljenčkov, za čiščenje stanovanja, za nego rastlin, za izdelavo naravnih mil in podobno.

Kupcem trenutno ponujajo 22 različnih izdelkov blagovne znamke Histria Botanica, ki so na voljo v zeliščni lekarni Sanatura v Maxiju ter hipermarketih Mercatorja v Ljubljani in Kopru. V naslednjih dneh pa bodo izdelki na voljo tudi na policah vseh poslovalnic Lekarne Ljubljana.

STA


Najbolj brano