Na terasah poljske hišice, zabojniki in lope

Izolski občinski svet bo danes najbrž sprejel predlog spremenjenega odloka o prostorskih ureditvenih pogojih (PUP) za podeželje.

Izolske pomožne kmetijske objekte naj bi kmalu poenotili, da ne bi več kazili krajine  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolske pomožne kmetijske objekte naj bi kmalu poenotili, da ne bi več kazili krajine  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Župan Igor Kolenc je prepričan, da bodo s tem rešili pomožne objekte izolskih vrtičkarjev, oljkarjev in vinarjev, postavljenih na kmetijskih zemljiščih, kjer jih republiški sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ni dovoljeval. Predlog odloka predvideva, da je velikost pomožnih objektov, poljskih hišic in lop odvisna od velikosti obdelovalnih površin.

A na zemljiščih, večjih od enega hektarja, dopušča kvečjemu 50 kvadratnih metrov veliko poljsko hišico in 30 kvadratnih metrov veliko lopo. Lope so lahko visoke največ štiri metre, poljske hišice pa tri.

Na seji naj bi sprejeli tudi predlog odloka o OPPN za Šared in razveljavili odlok o OPPN za območje IPA 8, bolj poznano kot trikotnik pri hotelu Delfin.

Po drugi strani je od lani marca veljavna državna uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje veliko bolj širokogrudna. Dopušča namreč, da so nezahtevni pomožni kmetijsko-gozdarski objekti veliki do 150 kvadratnih metrov in visoki do šest metrov.

Predlog izolskega odloka za lopo šteje nadstrešek, namenjen shranjevanju kmetijskega orodja in mehanizacije ter zbiranju vode. Ker je ta lahko z največ treh strani obzidan in v celoti ali delno zamrežen, se najemniki zemljišč bojijo, da jim bodo kradli orodje. Poljska hišica pa je zaprt večnamenski prostor, v katerem bi shranjevali orodje, manjše obdelovalne stroje in pridelek.

Osnutek odloka med poljske hišice šteje tudi transportne zabojnike, ki bi jih morali lastniki le zakriti, obložili s kamnom ali lesom, pobarvati v zelene, rjave ali sive barve oziroma jih ozeleniti.

Kot pojasnjujejo v kabinetu župana Igorja Kolenca, so postavitev zabojnikov predvideli predvsem na območju kulturne krajine zahodnega dela podeželja, Livad in Polja, kar pa pomeni skoraj ves izolski amfiteater. “Zidani objekti tam niso dovoljeni. Možna je le postavitev montažnih lesenih ali kovinskih objektov, ki imajo tako imenovane točkovne, nevkopane temelje.” Dodajajo še, da bodo z odlokom omogočili električne in vodovodne priključke za kmetijske namene.

Župan Kolenc pa meni, da bodo s sprejetjem odloka naredili velik korak naprej: “Na kmetijskih zemljiščih ni bilo doslej nič dovoljeno postaviti. Tistim, ki so objekte kljub temu zgradili, pa bomo dali dve leti časa, da jih uskladijo z določili odloka.”

Odgovarja tudi na očitke, da si oljkarji in vinarji s poljskimi hišicami in lopami ne bodo veliko pomagali. “Na svoji pisalni mizi imam kar 80 prošenj za ureditev večjih kmetij, kar pa ne moremo reševati z aktom, ki zaobjema predvsem vrtičkarje.”

MIRJANA CERIN


Najbolj brano