Na posvetu v Izoli o skrbi za starejše

V Izoli poteka posvet Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) o prihodnosti skrbi za bolne in onemogle. S posvetom želijo doseči, da bi vsi, ki delujejo na tem področju, združili sile in si razdelili delo, da bi bilo to bolj racionalno in kakovostno, je poudarila predsednica Zdusa Mateja Kožuh Novak.

V Izoli poteka posvet Zveze društev upokojencev Slovenije 
(Zdus) o prihodnosti skrbi za bolne in onemogle. Foto: STA
V Izoli poteka posvet Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) o prihodnosti skrbi za bolne in onemogle. Foto: STA

IZOLA > Ob robu dvodnevnega posveta z naslovom Deinstitucionalizacija na pohodu: Kako bomo v Sloveniji skrbeli za bolne in onemogle naprej? je Mateja Kožuh Novak ocenila, da načrtovalci razvoja ne znajo oziroma nočejo uporabiti znanja in izkušenj starejših, niti ne upoštevajo njihovega prispevka kot pomočnikov svojim družinam pri vzgoji otrok ter kot neformalnim negovalcem.

“Zdaj smo že v obdobju, ko so upokojenci že neformalni negovalci svojih staršev,” je pojasnila.

Prav tako bi si želeli, da bi stroka spremenila odnos do starejših. Dejstvo je, da le 10 do 15 odstotkov starejših od 69 let potrebuje 24-urno pomoč, okoli 40 odstotkov potrebuje samo občasno pomoč, polovica pa je popolnoma samostojnih. Prav zaradi tega bi morala država veliko vložiti v programe aktivnega staranja, “da čim več starejših čim dlje ostane aktivnih”.

“Tukaj se praktično ne moremo nikamor prijaviti s svojimi programi,” je bila kritična predsednica Zdusa.

Kot je dodala, “denar je, se pa usmerja v napačne programe”. Tako na primer za projekt Starejši za starejše, ki vključuje starejše prostovoljce, dobijo za enega starejšega en evro na leto.

Kožuh Novakova pravi, da bi denimo centre dnevnih aktivnosti morali voditi starejši sami. “Tam ne potrebujemo strokovnega kadra, mi smo vsi upokojeni strokovnjaki,” je pojasnila, mlade strokovnjake pa bi lahko zaposlili v centrih za dnevno bivanje dementnih, kjer jih potrebujejo.

STA


Najbolj brano