Na pohodu za mir ob žici na Dragonji le peščica udeležencev

V bližini mejnega prehoda Dragonja se je dopoldne na pohodu treh narodov za mir zbralo med 20 in 30 ljudi iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Po besedah organizatorja pohoda Arisa Milanija je bil namen pohoda, da si ogledajo mejo in se srečajo z enako mislečimi, večina udeležencev pa je izrazila tudi svoje nestrinjanje s postavitvijo žične ograje.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČOVLJE > Sončno, a hladno vreme je na slovensko stran mejnega prehoda Dragonja privabilo le peščico pohodnikov, večina med njimi pa je na ta način izrazila tudi nestrinjanje s takšnim reševanjem migrantske problematike.

Doro Hvalica iz sindikata Glosa je na Dragonjo prišel zasebno oz. "v vlogi človeka, ki protestira proti sleherni neumnosti in ta je ena od najbolj očitnih". Kot je ocenil, je sicer legitimno, da država zaščiti svoje državljane in svoje meje, "ampak zagotovo ne na tak način". Pri tem je v prvi vrsti navedel preprečitev razlogov za nastanek begunskega vala.

Hvalica je prepričan, da je krivda na Evropski uniji: "Mi smo samo vazali tukaj in seveda prisluhnemo tistemu, kar nam drugi namignejo." Evropa je po njegovem mnenju v slepi ulici, kar dokazuje tudi bodeča žica.

Dogodek, ki je bil najavljen preko družbenega omrežja facebook, je privabil tudi Primoža Kovačiča iz Ilirske Bistrice. Ta je prišel na Dragonjo sporočit, da je žica "sramota za Slovenijo, za Evropsko unijo in v bistvu za vse ljudi, ki odločajo o naših življenjih na ta način".

Pobudniku današnjega pohoda Milaniju bodeča žica ni všeč, sicer pa je študent tržaške univerze tako kot v najavi dogodka ponovil, da gre zgolj za pohod z namenom, da si ogledajo mejo in žično ograjo ob njej ter se srečajo z ljudmi na drugi strani meje, ki so jim prav tako všeč narava in pohodništvo.

Bolj odločna je bila Azra Nuhafendić, ki je pred 20 leti prišla v Trst kot begunka pred vojno v Bosni in Hercegovini. Kot je poudarila, sama ve, kaj pomeni zapustiti svoj dom in državo, begunci iz Bližnjega vzhoda pa po njenem mnenju ne prihajajo v Evropo v iskanju boljšega, udobnejšega življenja, pač pa ker so na begu pred vojno, ki jo je povzročil Zahod.

Opozorila je še, da je nesmiselno postavljati nove "zidove" znotraj Evrope, ter ocenila, da so navadni ljudje v Evropi na strani beguncev.

STA


Najbolj brano