Na ogled zamisli za koprski urbani park

V koprski galeriji Lepa Vida v Kidričevi ulici je občina postavila na ogled idejne zamisli arhitektov za ureditev urbanega parka ob Semedelski promenadi.

Prvonagrajena zamisel iz arhitekturnega biroja Enota projektiranje.  Foto: Mok
Prvonagrajena zamisel iz arhitekturnega biroja Enota projektiranje.  Foto: Mok

KOPER > V galeriji so razstavljene idejne zamisli šestih arhitekturnih birojev, ki so v okviru javnega natečaja iskali rešitev, kako oplemenititi in na novo ovrednotiti degradiran prostor, ujet med Semedelsko promenado in Piransko cesto ter makadamskim parkiriščem za tržnico in tako imenovanim kanalom Grande.

V Mestni občini Koper želijo to območje nameniti mestnemu parku s sprehajalnimi potmi ter različnimi športno-rekreativnimi, kulturnimi in drugimi vsebinami.

Vse razstavljene zamisli je v začetku septembra pregledala in ocenila strokovna komisija ter med njimi izbrala tri najboljše, najizvirnejše, ki bodo prejele tudi denarno nagrado. Od vseh jih je najbolj navdušila zamisel arhitekturnega biroja Enota projektiranje, ki je postregla z nekoliko drugačno vizijo modernega in urbanega mestnega parka, s pestro vsebino.

Na natečaju so sodelovali: biro DBA samostojnega podjetnika Damjana Bradača, Enota projektiranje d.o.o. z avtorjem Milanom Tomacem, arhitekturni atelje Medprostor z avtorjem Rokom Žnidaršičem, Multiplan arhitekti, arhitekturno projektiranje z Alešem Žnidaršičem in biro Ravnikar Potokar arhitekta Roberta Potokarja in biro Guzič Trplan Arhitekti.

Drugo nagrado so si z zasnovo parka, ki se odpira proti sprehajalnim površinam in morju ter tako prostor namenja tudi ureditvi mestne plaže, prislužili Guzič Trplan Arhitekti. Na tretje mesto pa je komisija uvrstila biro Ravnikar Potokar, ki območje deli na zeleni del, ki predstavlja urbani park, in del, na katerem prevladujejo tlakovane površine namenjene plaži, vse skupaj pa je prepredeno z različnimi programskimi vsebinami.

Vse zamisli arhitektov, tudi nenagrajene, bodo na ogled do 21. oktobra vsak delovnik med 10. in 14. ter 16. in 18. uro. Sredi oktobra pa bo javnost lahko prisluhnila tudi uradni predstavitvi najboljše idejne rešitve in dala svoje pobude za njejo izboljšanje


Najbolj brano