Na namestitev v domu čaka 325 starostnikov

Obalni dom upokojencev je včeraj dobil nov svet zavoda. Prejšnji na čelu s predsednico Olgo Franca se poslavlja z zadovoljstvom zaradi številnih izboljšav, ki jih je bil dom deležen v minulih letih, a tudi z opozorilom, da bo treba v zavod še veliko vložiti in - glede na potrebe starajočega se prebivalstva - čim prej povečati njegove zmogljivosti.

Novi svet zavoda prevzema dom v stabilnem finančnem 
stanju. Za oskrbo 179 stanovalcev je zadolženih 124 zaposlenih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Novi svet zavoda prevzema dom v stabilnem finančnem stanju. Za oskrbo 179 stanovalcev je zadolženih 124 zaposlenih. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Pred letom 2005 je bilo na seznamu čakajočih za namestitev v Obalnem domu upokojencev 200 prosilcev, danes seznam šteje kar 325 oseb. “Potrebna bo širitev zmogljivosti. Odgovornost je tu na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na Mestni občini Koper in Občini Ankaran,” opozarja Olga Franca, ki po dveh mandatih prepušča mesto predsednice sveta zavoda Romeu Palčiču.

V svetu zavoda, ki so ga doselj sestavljali predsednica Olga Franca, Miloš Olenik, Andrej Ferluga, Nerino Kodarin Gamze, Anica Radovac in predstavniki zaposlenih, po novem sedijo Romeo Palčič (predsednik), Marja Ličen, Marino Marasović, Bojan Tavčar, Milojka Lahajnar Špacapan ter predstavniki delavcev in stanovalcev.

Novi svet zavoda prevzema dom v stabilnem finančnem stanju. Za oskrbo 179 stanovalcev je zadolženih 124 zaposlenih na čelu z direktorico Nevo Tomažič. “Med najpomembnejše pridobitve lahko štejemo odpravo triposteljnih sob in približevanje bivalnemu standardu. V domu so tudi uspešno izpeljali energetsko sanacijo ter prenovil del pritličja za potrebe varovanega oddelka in ambulante, uredili okolico in postavil športni park, sanirali teraso nad kletnimi prostori, uredili park za varovani oddelek, delno prenovili kuhinjo, obnovili prostore pralnice in šivalnice, prostor za pokojnike, preddverja in prostore uprave. Ostaja še potreba po sanaciji strehe in ureditvi parkirišča in okolice.” je naštela dosedanja predsednica sveta zavoda.

Dom v celoti še ne dosega standardov, ki so bili sprejeti na nacionalni ravni. V bližnji prihodnosti bo treba pristopiti še k temeljiti adaptaciji sob, saj večini stanovalcev še niso zagotavljeni ustrezni minimalni tehnični pogoji bivanja. V zvezi s tem so že pripravili idejni projet. V prihodnjem letu načrtujejo tudi vzpostavitev dnevnega centra za osebe z demenco. ID


Najbolj brano