Na mestu nekdanje vrtnarije Agraria snuje svoj center

Kmetijska zadruga Agraria namerava na več kot 6400 kvadratnih metrih zemljišča med izolskim pokopališčem, stadionom in cesto urediti večji agroživilski center. “Z njim želimo utrditi svoj položaj v Izoli,” pravi direktor Robert Fakin.

Na območju nekdanje vrtnarije Cedra namerava KZ Agraria urediti večji agroživilski center  Foto: Petra Vidrih
Na območju nekdanje vrtnarije Cedra namerava KZ Agraria urediti večji agroživilski center  Foto: Petra Vidrih

IZOLA > KZ Agraria ima v Izoli le manjšo trgovinico nasproti policijske postaje, z večjim agroživilskim centrom, v katerem bi bili tudi cvetličarna in vrtnarija, pa si želijo približati se Izolanom.

Pogodba o najemu tik pred podpisom

Po občinskem prostorskem načrtu je na območju med izolskim pokopališčem, stadionom, skate parkom in cesto, ki vodi proti centru Izole, predvidena ureditev vrtnarije. Ob pokopališču je bila vrsto let cvetličarna in vrtnarija Cedra, ki pa je že poldrugo leto zaprta, saj je šlo izolsko podjetje Vrtnarstvo Cedra v stečaj. Preostali del območja pa je povsem neurejen.

KZ Agraria je pred leti že načrtovala ureditev podobnega centra v Izoli, in sicer na svojem zemljišču v industrijski coni (za stavbo nekdanje Droge), a je idejo opustila. Na zemljišču, velikem približno 5000 kvadratnih metrov, je bil nekdaj vinograd, a so ga morali posekati. Sedaj je zemljišče povsem zapuščeno. Kot pravi direktor Robert Fakin, razmišljajo bodisi o prodaji bodisi o zamenjavi z izolsko občino.

Občina Izola je konec maja objavila razpis za najem dobrih 6400 kvadratnih metrov zemljišča, manjšega dela tik ob cesti pa ni namenila za najem, saj ima z njim drugačne načrte. Najverjetneje bodo tam uredili park. Na razpis se je prijavilo več interesentov, občina pa je kot najboljšega ponudnika izbrala Agrario, saj je bila pripravljen odšteti največ za najem. Pogodba o najemu je tik pred podpisom.

Zanimiva lokacija

Direktor Agrarie Robert Fakin pravi, da so že dalj časa razmišljali o ureditvi manjšega agroživilskega centra v Izoli, k najemu omenjenega zemljišča pa jih je spodbudila tudi zanimiva lokacija - tako rekoč sredi mesta. Kaj več o novi naložbi pa še ne more razkriti, pravi. “Najprej je treba uskladiti želje z našimi finančnimi zmožnostmi, nato pa še s prostorskim načrti občine,” nam je povedal včeraj. PETRA VIDRIH


Najbolj brano