Na kopališču tudi kopači, ne samo prvi kopalci

Še preden bodo izolski Svetilnik napolnili kopalci, so ga zasedli delavci javnega podjetja Komunale, ki z njim upravlja. Dostopno pot razkopavajo na obeh straneh območja, ob pasjem kopališču in na priljubljeni sprehajalni poti z novo urbano opremo. V obeh primerih odpravljajo škodo, ki so jo povzročili morje in neurja.

Delavci bodo ojačali tudi dno obalnega zidu na sprehajalni 
poti.
Delavci bodo ojačali tudi dno obalnega zidu na sprehajalni poti. 

IZOLA > Ob pasjem kopališču morajo sanirati brežino, ki se je posedla, in vdor zemlje - oboje je tik ob dostopni poti, po kateri se vozijo tamkajšnji stanovalci.

Z deli so začeli prejšnji ponedeljek, končali jih bodo predvidoma sredi junija, še preden se uradno začne kopalna sezona, čeprav je prve kopalce že videti. V teh dneh delavci odstranjujejo plazovito zemljo, kmalu pa bodo začeli graditi 70 metrov dolg in meter do poldrugi meter visok podporni zid. Obdali ga bodo s kamnito oblogo, ki bo na zahtevo naravovarstvenikov apnenčasta, ker je takšna izolska obala. Obnoviti bodo morali tudi stopnice, ki z dostopne poti vodijo do morja, saj jim je zaradi spodjedanja obale grozilo, da bodo obvisele v zraku.

V Komunali ocenjujejo, da bodo dela z davki vred stala 19.000 evrov. Zagotovila jih bo občina.

V okviru lastnih vzdrževalni del pa so se včeraj lotili še sanacije obalnega zidu na sprehajalni poti. Ker sta morje in silovita decembrska burja zidu spodkopala temelje, beton in kamnito nasutje, je pod vrhnjimi tlakovci nastala za dva kvadratna metra velika luknja. Če bi se tlakovci udrli, bi kdo zgrmel v morje, kar bi se pred dvema letoma lahko zgodilo tudi vozniku njihovega pometalnega stroja. Tedaj so morali na podoben način reševati obalni zid nekaj metrov stran (bliže nekdanjemu carinskemu pomolu). Da bi preprečili nezgode, bodo ojačali in utrdili temelje in kamnito nasutje ter postavili novo talno ploščo. Na koncu jo bodo prekrili z belim kamnom, kakršen je na sprehajalni poti. V Komunali menijo, da bi vse to lahko naredili v desetih dneh, vendar je potek del odvisen od sončnega vremena in plimovanja morja. Porabili naj bi kvečjemu 7000 evrov.MC


Najbolj brano