Na ekoper so povozili zakon in pieteto

Koprski občinski spletni portal ekoper.si mora s spletne strani umakniti posnetek prisluha iz sodnega spisa v zadevi Rumena noč, v katerem se pogovarjata koprski župan Boris Popovič in novinar Dela Dušan Grča, ki je bil ob objavi posnetka že pokojni.

KOPER > Tako jim je naložila državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov Eva Kalan, saj je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da spletni portal ekoper.si ni izkazal pravne podlage za obdelavo osebnih podatkov pokojnika.

Spletni portal ekoper.si je v rubriki Resnica objavil vse prisluhe iz sodnega spisa v zadevi Rumena noč, potem ko se sojenje v tej zadevi ni začelo, ker je tudi zaradi bolniških odsotnosti župana prej zastaralo. Med objavljenimi zadevami je bil tudi v prisluhe ujet pogovor med županom in novinarjem Dela Dušanom Grčo, ki po vsebini ni nič posebnega. Novinarji Radia Koper so občino in vodstvo portala opozorili, naj posnetek umaknejo, ne le zaradi kršenja zakona o varstvu osebnih podatkov, ampak že iz pietete do takrat že pokojnega novinarja. Na ekoper.si tega niso želeli narediti in so trdili, da imajo osebno privolitev vseh, ki so nastopali v prisluhih. S tem so, kot kaže, zavajali tudi urad informacijskega pooblaščenca, saj je prvi postopek proti njim ustavil, s čimer so se na portalu posebej pohvalili. Na naša vprašanja, kdo jim je dal soglasje za objavo prisluha novinarja, ki je pokojni od septembra leta 2012, niso odgovorili ne na portalu ne na koprski občini.

Očitno odgovora niso imeli, privolitve pa tudi ne, saj je urad informacijskega pooblaščenca v novem postopku ugotovil, da so na portalu z objavo posnetkov telefonskih pogovorov pokojnika kršili zakon. Odločbo so upravitelju portala vročili 22. avgusta, rok za umik in uničenje posnetka pa je bil pet dni.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano