Na drugo službo lahko računa približno 40 delavcev

“Čez deset dni bi dopolnila 20 let dela v pralnici in bi dobila jubilejno nagrado, okoli 500 evrov. Ker prejšnji mesec ni bilo plače, bi mi denar prišel še kako prav. A je rekel stečajni upravitelj, da mi zaradi stečaja ne pripada,” pripoveduje ena izmed delavk v Pralnici Lucija, ki je od 22. maja v stečaju. Tako kot še približno 70 delavcev je pred dnevi dobila odpoved, a upa, da bo med približno 40 delavci, ki jih bo zaposlila Pralnica Plat.

Delavci lucijske pralnice med odpovednim rokom, ki se izteče 
v drugem tednu junija, delajo s polno paro.  Foto: Sonja Ribolica
Delavci lucijske pralnice med odpovednim rokom, ki se izteče v drugem tednu junija, delajo s polno paro.  Foto: Sonja Ribolica

LUCIJA > Približno 70 zaposlenih v Pralnici Lucija se je v sredo zvrstilo pred stečajnim upraviteljem Mirkom Filipovičem, ki jim je vročil odpovedi. Potem pa so spet šli za likalne in pralne stroje, saj bodo med 14-dnevnim odpovednim rokom delali.

Da bi podjetje kljub stečaju dolgoročno nadaljevalo začete posle, ni bilo nobenih možnosti. “Na računu podjetja ni nič denarja, saj je finančna uprava zaradi davčnega dolga pralnice vse stranke obvestila, naj plačila nakazujejo njej, ne pa pralnici. Podjetje tako že ni moglo izplačati aprilskih plač. Ni malo, skupaj s prispevki gre za približno 100.000 evrov. In potem so tu še majske plače,” je pojasnil stečajni upravitelj.

Rešitev za del zaposlenih

Na pogovorih z vodstvom in lastniki podjetja so vendarle našli rešitev za del delavcev; teh je skupaj 70, od tega 59 redno zaposlenih. Približno 40 jih bo zaposlila Pralnica Plat. Gre za hčerinsko družbo podjetja, ki so ga lastniki Pralnice Lucija ustanovili konec lanskega leta, da so se lahko potegovali in tudi dobili posel s hrvaško hotelsko družbo Liburnia Hoteli; lucijska pralnica tako pere perilo za hotele te skupine v Opatiji in Portorožu.

Posel je vreden približno milijon evrov. Po načrtih naj bi ga nadaljevali s 40 delavci pralnice v istih prostorih kot doslej. “Lastniki se morajo odločiti, koga bodo vzeli in na kakšen način. Odločitev pričakujemo do konca tedna,” je napovedal Filipovič.

Za plače bo vskočil jamstveni sklad

Propadla pralnica ima menda približno 600.000 evrov davčnega dolga, delavcem pa dolguje nekaj več kot dve plači, saj bodo delavci delali še do drugega tedna v juniju, upoštevati pa je treba še odpravnine. Gre za prednostne terjatve, izplačal pa jih bo jamstveni sklad, ki bo kasneje ta denar dobil od pralnice.

“Ni lahko, veste, ne za nas ne za delavce. Toliko smo se trudili, vse je kazalo, da se bo izšlo, nekaj obveznosti smo poplačali, še več bi jih z novimi posli. Nato pa nas je presenetila finančna uprava s svojo odločitvijo. Ni nam preostalo drugega, kot da sprožimo stečaj,” je razlagal zdaj že nekdanji direktor Gregor Tomazin.

Zaposlene so že pred dnevi pripravili na tak razplet, zato jih novica o stečaju ni ujela nepripravljene. “Enajst let sem tu, ni malo. Bomo videli, kaj bo. Rekli so, da naj bi delali še naprej, a pri drugem podjetju,” je pripovedovala ena izmed delavk, medtem ko je s prsti spretno gladila rob rjuhe, ki je drsela med reže likalnega stroja. Njeni mlajši sodelavki, ki je je v podjetja manj časa, tudi ne zmanjkuje poguma: “Kaj bi obupavala - kdor hoče delati, bo delo dobil, takšno ali drugačno. Če ne drugega, bom pa metlo vzela v roke, ne bom se branila nobenega dela.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano