Na dražbah prodajajo skoraj pol Izole

Prihodnji mesec se bosta na javni dražbi znašli dve po velikosti in lokaciji najpomembnejši izolski zemljišči, s katerima je razpolagal propadli mariborski gradbinec Konstruktor Invest. 18. februarja bodo v Mariboru skušali prodati območje trikotnika pri hotelu Delfin, teden kasneje v Ljubljani pa območje ladjedelnice, vključno z delom, ki ga je imel sežanski Kraški zidar. Za zemljišči zahtevajo najmanj 5,1 oziroma 9,18 milijona evrov.

 Kompleks bi moral biti  nared  spomladi 2013. Tehnik je gradbeno dovoljenje prevzel od  Gorice Leasinga, ki je v  likvidaciji in  sodi v  skupino Nove KBM. Ta je  omogočila gradnjo in  parcele obremenila z  28 milijoni hipotek. Neporavnane terjatve  so Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kompleks bi moral biti nared spomladi 2013. Tehnik je gradbeno dovoljenje prevzel od Gorice Leasinga, ki je v likvidaciji in sodi v skupino Nove KBM. Ta je omogočila gradnjo in parcele obremenila z 28 milijoni hipotek. Neporavnane terjatve so Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA >Čeprav to ni prava dražba in na vsaki ponudijo nižjo ceno, bodo po mnenju poznavalcev nepremičnini težko prodali. Trg v Sloveniji je še vedno v krču, še posebej za večje in dražje nepremičnine, pravijo poznavalci nepremičninskega trga. A tudi če bi dražbi uspeli, z njima še zdaleč ne bodo poplačali vseh terjatev.

Gneče morebitnih kupcev ni

Izhodiščno ceno 9,18 milijona za 4,2 hektarja obsežno zemljišče ob ladjedelnici sta predlagala stečajna upravitelja Kraškega zidarja in Konstruktorja Investa, Simona Goriup in Silvo Zorec. Novembra 2013 so samo polovico teh zemljišč vrednotili na 7,86 milijona evrov, k dražbi pa ni nihče pristopil.

Ali bo tokrat drugače, si Zorec včeraj ni upal napovedati. “Gneče morebitnih kupcev pred našimi vrati ni,” je priznal, čeprav je devet milijonov kar štirikrat manj od 40 milijonov, za kolikor sta zemljišče kupila propadla gradbinca. Zemljišča sta zastavila pri NLB, terjatve pa so kasneje prenesli na slabo banko.

Varščini znašata 221.000 in 476.000 evrov (za Konstruktorjev del oziroma del Kraškega zidarja). Vplačati ju je treba do 24. februarja.

Nič več stanovanj in apartmajev

Skoraj 2,6 hektara veliko zemljišče v obliki trikotnika pri hotelu Delfin pa bodo skušali prodati za 5,1 milijona evrov, to je za tristo tisočakov manj, kot so ga nameravali avgusta lani. Še januarja lani ga je Zorec vrednotil na enajst milijonov.

Zemljišče je v celoti zastavljeno pri Gorenjski banki, ki ga je obremenila z dvema hipotekama v višini 9,7 milijona evrov. Neplačanih terjatev doslej niso prenesli na slabo banko.

4. februarja bodo v Ljubljani dražili tudi stanovanjski kompleks v zahodnih Livadah, ki ga škofjeloškemu gradbincu SGP Tehniku ni uspelo končati. Izhodiščna cena bo 9,9 milijona, še julija lani je bila 16,5 milijona evrov. Kompleks vključuje 190 stanovanj, nekaj poslovnih prostorov in 448 kletnih parkirnih mest. Poleg zunanje potrebuje še končna obrtniško-instalacijska dela, stanovanja so brez keramike in parketa. “O morebitnih kupcih in možnosti uspeha na tokratni dražbi je precej nehvaležno govoriti. Si pa želimo, da bi se pojavil kak investitor, ki bi ga zanimal ta projekt,” pravi stečajni upravitelj Matjaž Nanut.

Konstruktor je na območju trikotnika v obdobju županovanja Tomislava Klokočovnika napovedoval gradnjo hotela z 250 posteljami, 130 apartmajev, garažno hišo in stanovanja. Mnogi so menili, da bi se v stanovanja spremenili tudi apartmaji. Zato je občinski svet julija lani razveljavil prostorski načrt, ki je dopuščal tako širokopotezno pozidavo. Kljub razveljavitvi načrta pa je območje ostalo zazidljivo.

Varščina znaša 256.500 evrov, možno jo je nadomestiti z bančno garancijo v korist stečajnega dolžnika. MIRJANA CERIN


Najbolj brano