Ne bo več drselo

Na izolskem javnem kopališču Svetilnik bodo kmalu odstranili tablo z napisom “Pozor!!! Spolzka tla”. Na betonske plošče, prekrite z morskimi algami, Komunala prav te dni nasipa rečni prod.

Spodnjo betonsko ploščo bodo prekrili s prodom, debeline tri  
do  šest centimetrov, zgornjo pa bodo na novo preplastili.   Foto: Mirjana Cerin
Spodnjo betonsko ploščo bodo prekrili s prodom, debeline tri do šest centimetrov, zgornjo pa bodo na novo preplastili.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Za tako rešitev so se odločili, ker so se zdrsi in padci kopalcev tam vrstili kot po tekočem traku. “Betonske plošče so bile včasih na suhem, drugič pod vodo. Alge so se razrasle, na dolgi rok jih nismo mogli odstraniti, čeprav smo plošče redno čistili in rezkali,” pojasnjuje direktor Komunale Denis Bele. Če bi plošče želeli čistiti na naravni način, bi morali uporabiti posebne postopke z ledom in metodo ponavljati vsaka dva tedna, kar bi jih stalo 16.400 evrov mesečno. Odločili so se, da bodo spolzke betonske plošče raje prekrili.

Do petka bodo nanje nasuli 200 kubičnih metrov proda iz reke Soče. V ponedeljek, ko se bo uradno začela kopalna sezona, pa bodo kopalci že varno dostopali do morja. Na vprašanje, zakaj so se teh izboljšav lotili šele zdaj, v Komunali odgovarjajo, da se jim je zavleklo zbiranje papirjev, pridobiti so morali soglasje krajevne skupnosti Izola-staro mesto in zavoda za varstvo narave. Še pred tem pa so čakali, da občina dobi proračun za letošnje leto.

Posegov so se lotili v sklopu vzdrževalnih del, za katera so predvideli 20.000 evrov. S tem denarjem so uredili tudi dostop do morja s pomola. Lesene stopnice so zamenjali s hrapavimi iz nerjavečega jekla. MC


Najbolj brano