Na Primorskem le Ankaran ne potrebuje državne pomoči

V letošnjem letu samo štiri slovenske občine ne potrebujejo državne pomoči za pokrivanje lastne porabe in so torej samozadostne. Med njimi je tudi najmlajša primorska občina, občina Ankaran, ki primerno porabo po izračunih pokrije z dohodnino svojih prebivalcev. Vse ostale primorske občine tega ne zmorejo več, tudi obe primorski mestni občini - Koper in Nova Gorica - ne.

Mali in mladi Ankaran je ena od štirih slovenskih občin, ki so samozadostne. Ob Ankaranu so to še Log-Dragomer, Trzin in Mestna občina Ljubljana. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mali in mladi Ankaran je ena od štirih slovenskih občin, ki so samozadostne. Ob Ankaranu so to še Log-Dragomer, Trzin in Mestna občina Ljubljana. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Na finančnem ministrstvu so pojasnili, da primerno porabo z lastno dohodnino v letošnjem letu uspejo pokriti samo občine Ankaran, Log-Dragomer, Trzin in Mestna občina Ljubljana. “Vseh ostalih 208 občin prejema solidarnostno izravnavo, torej tudi vse primorske,” pojasnjujejo na finančnem ministrstvu in dodajajo, da je zmanjšanje povprečnine na 525 evrov znižalo prihodke vseh občin, nobene pa ni pahnilo v položaj, da ne bi mogla pokrivati primerne porabe. Razlika med dohodnino in primerno porabo občinam se namreč pokrije s finančno izravnavo iz državnega proračuna. V letošnjem letu bo država za ta namen porabila dobrih 41 milijonov evrov.

V Ankaranu 1,4 milijona evrov dohodnine

Po podatkih finančnega ministrstva bo Občina Ankaran v letošnjem letu prejela skoraj 1,4 milijona evrov iz naslova dohodnin njenih prebivalcev, kar zadostuje za opravljanje obveznih nalog občine, vendar je pri tem treba opozoriti, da je občina komaj začela delovati. “S premišljenim pristopom in uspešno izgradnjo občinske uprave, ki jo trenutno postavljamo, bomo stvari uredili tako, da bomo tudi kasneje samozadostni in za delovanje občine ne bomo potrebovali nobene finančne izravnave iz državnega proračuna. To smo trdili že ves čas ustanavljanja občine in to se zdaj izkazuje za resnično,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik. Pri tem pojasnjuje, da Občina Ankaran že zdaj izvaja vse svoje obveznosti v okvirih primerne porabe kot soplačnik javnih služb Mestne občine Koper.

Koliko denarja potrebujejo občine?

Mestna občina Koper bo iz naslova dohodnin dobila 22,7 milijonov evrov, vendar za pokritje primerne porabe potrebuje še 181.152 evrov državne pomoči, medtem ko Mestna občina Nova Gorica ob 15 milijonih dohodnin potrebuje še 259.543 evrov finančne izravnave. Podobno je v Postojni, kjer od dohodnin dobijo 8 milijonov evrov in potrebujejo še 274.905 evrov državne pomoči, v Sežani pa ob 6,4 milijonih dohodnine še 265.818 državnih sredstev. V Izoli od dohodnine dobijo 7 milijonov evrov, za pokritje primerne porabe od države potrebujejo še 42.051 evrov, v Piranu pa poleg 7,8 milijonov dohodnine še 33.110 evrov. Za primerno porabo občine se šteje poraba za obvezne naloge občine.

Dohodnina se spet povečuje

Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da so bile lani samozadostne prav vse primorske občine. Kaj se je torej zgodilo, da je zdaj samozadosten le Ankaran? “Gre samo za specifičen obračun. Prihodki iz dohodnine so se v zadnjih letih znižali in zdaj ne zadostujejo za primerno porabo občin. Če občine dobijo finančno izravnavo, še ne pomeni, da so finančno šibke, saj je to ločeno od razvojnih projektov občin. Lani in letos je dohodnine ponovno več in mislim, da bo naslednje leto samozadostnih več občin,” pravi Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije in hkrati župan Pivke.

Vir financiranja občin za tekoče leto so prihodki od 54 odstotkov vplačane dohodnine v predpreteklem letu. Ta pa je v letu 2013 bistveno upadla. Če je država v letu 2012 dobila dobri dve milijardi evrov dohodnine, je ta v letu 2013 znašala le še 1,8 milijarde evrov.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano