Na Pomjanu bodo lovili podatke s prvega slovenskega satelita

Predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta bo Slovenija v vesolje poslala svoj prvi satelit. Podatke, ki jih bo pošiljal domov, bo prestrezala antena pri Pomjanu, ki v svojo parabolo že od lanskega leta lovi signale drugih satelitov. Za vso tehnologijo stoji center odličnosti Vesolje.si, začetnik slovenskega vesoljskega programa.

Pod belim balonom je antena varna vremenskimi vplivi, predvsem pred sunki  burje, ki bi lahko dosegli kar 212 kilometrov na uro
  Foto: Helena Race
Pod belim balonom je antena varna vremenskimi vplivi, predvsem pred sunki burje, ki bi lahko dosegli kar 212 kilometrov na uro  Foto: Helena Race

POMJAN > Velika satelitska antena, tako imenovana zemeljska postaja, ki sprejema podatke s satelitov, je obdana z belo kupolo in na travniku pri Pomjanu nad Koprom spominja na ogromno nogometno žogo. A v plastični krogli se skriva zahtevna tehnologija.

Slovenski satelit bo, ko bo začel krožiti okoli Zemlje, tam ostal najmanj eno leto. “Če ne pride do nepredvidenih zapletov pri izstrelitvi in pozicioniranju v orbito, proizvajalci sestavnih delov satelita zagotavljajo, da bodo delovali vsaj eno leto. A če delujejo toliko časa, lahko pričakujemo, da bodo zdržali tudi tri ali štiri leta,” o življenjski dobi slovenskega satelita pravi Hubert Fröhlich. V centru Vesolje.si sami razvijajo komunikacijske elemente za satelite oziroma algoritme, ki bodo sami prepoznavali točke na Zemlji, ki jih morajo posneti. Preskusiti jih želijo na slovenskem satelitu. V bodoče pa bi radi tudi sami sestavljali dele satelitov in jih preskušati, zato urejajo poseben laboratorij, ki bo to omogočal.

Vidi od Afrike do Velike Britanije

Pod kupolo je antena s krožnikom premera več kot pet metrov in je ena redkih tako velikih v tem delu sveta. “Njena lokacija je nekoliko posebna. Eno podobno postajo imajo v Italiji, večina pa jih je na severu Evrope, saj je tam lega ugodnejša za spremljanje satelitov. A tam sta postavitev in vzdrževanje zaradi vremenskih razmer bistveno dražja,” pravi Hubert Fröhlich, vodja oddelka za telekomunikacije pri centru odličnosti Vesolje.si.

Pomjana niso izbrali naključno; v okolici ni veliko radijskih motenj, ki bi motile sprejem podatkov, zemljišče, ki je v lasti države, pa je že imelo električno in drugo napeljavo, ki jo postaja potrebuje. Čeprav je zunaj območja, običajnega za antene, ki sprejemajo podatke satelitov, pa ima Pomjan tudi prednosti. “Ko želimo podatke pridobiti takoj v času opazovanja, je ta lokacija bistvena za spremljanje območja od severne Afrike do Velike Britanije. Naša antena to vse 'vidi', koristna je za direktne prenose,” pravi Fröhlich.

Običajno z anteno sprejemajo fotografije in druge podatke, ki jih uporabijo pri raziskovanju vremenskih pojavov, spremljanju naravnih nesreč, požarov, pri sledenju naftnih madežev, analizi tal in morja. Ker je antena le sprejemnik, v okolje ne oddaja elektomagnetnega sevanja.

Ko satelit posreduje podatke in jih antena sprejme, jih sodelavci centra odličnosti Vesolje.si še obdelajo, na primer popravijo kakovost slike, in predajo naročnikom, običajno partnerjem v različnih mednarodnih projektih. Trenutno se potegujejo za sodelovanje v projektu, v katerem bi preučevali učinkovito rabo obalnega pasu.

Ko satelit preleti območje, ki ga antena spremlja, natančni motorji sami postavijo njen krožnik v pravi položaj, na desetinko stopinje natančno. Lahko pa jo v želeni položaj usmerijo kar z računalnika v Ljubljani.

Slovenski satelit bo zelo dobro videl

“To anteno smo zgradili predvsem za sprejemanje podatkov z našega satelita, ki bo spremljal Slovenijo. Ker je zmogljiva, bo omogočala sprejem videa v visoki loč- ljivosti in fotografij z resolucijo do 2,8 metra; avtomobile bo mogoče videti, ljudi pa ne,” pojasnjuje Fröhlich. Najzmogljivejši sateliti razberejo tudi stvari, velike do pol metra, a so dragi in tehtajo več kot tri tone. Slovenski satelit pa bo meril približno pol metra, tehtal približno 70 kilogramov, sestavljajo pa ga v Kanadi, na inštitutu za vesoljske študije univerze v Torontu.

“Vsi sestavni deli zanj so že na kupu, zdaj ga bodo sestavili, potem pa začeli testirati,” pravi Fröhlich. Ko ga bodo preskusili, ga bodo spet razstavili in očistili vsega prahu ter maščob. Čistega bodo nato prepeljali na izstrelitveno lokacijo, kjer ga bodo namestili na raketo in izstrelili v orbito 600 kilometrov nad Zemljo. Od kod ga bo raketa ponesla v vesolje, še ne vedo, o tem se še pogovarjajo z več državami z vsega sveta.

“Ko bo satelit deloval, bo opravil tri koristne prelete podnevi, tri pa ponoči. Podnevi bomo opazovali in shranjevali podatke, ponoči pa jih prenašali na Zemljo. Slovenijo bo preletel vedno v enakem delu dneva, tako da bodo svetlobni pogoji vedno enaki, kar omogoča primerjavo slik med različnimi preleti,” Fröhlich opisuje delo satelita.

V centru Vesolje.si želijo, da bi satelit začel krožiti okoli Zemlje že v drugi polovici prihodnjega leta. A preden določijo natančen datum, čakajo še na podporo vlade in denar za izstrelitev, ki ga zagotavljata država in EU. Izdelava satelita je stala približno 2,5 milijona evrov, le nekoliko manj bo treba odšteti za prevoz v vesolje, še približno pol milijona evrov pa je stala zemeljska postaja pri Pomjanu.

HELENA RACE


Najbolj brano