Na Debelem rtiču bodo vendarle začeli graditi

V drugi polovici decembra naj bi vendarle začeli graditi zavod Center Obala za otroke s posebnimi potrebami na Debelem rtiču. Od prvih pobud zanj je minilo 15 let, zdaj na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da ga bodo zgradili do sredine leta 2017.

Načrte za prostore zavoda, ki bodo vpeti v zelenje Debelega rtiča, so narisali že pred časom. Uresničevati naj bi jih začeli čez dober mesec.   Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc
Načrte za prostore zavoda, ki bodo vpeti v zelenje Debelega rtiča, so narisali že pred časom. Uresničevati naj bi jih začeli čez dober mesec.  Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc

DEBELI RTIČ > Čez dober mesec bodo položili temeljni kamen in začeli graditi zavod na Debelem rtiču. To se bo zgodilo 15 let zatem, kar so starši otrok s posebnimi potrebami dali pobude zanj, in skoraj dve leti, odkar je bilo izdano gradbeno dovoljenje zanj.

“Končno,” pravi Angela Lampe, mati invalidnega otroka in borka za gradnjo zavoda na Debelem rtiču. Po vseh letih veselja, da se je projekt počasi premikal, in obupa, ko se je vedno znova zataknil ob pridobivanja dovoljenj in denarja, so starši zdaj zadovoljni. Otrok, ki so medtem že odrasli, jim ne bo treba več voziti na terapije na druge konce Slovenije. Tudi tisti, ki bodo v zavodu na Debelem rtiču bivali, bodo bližje svojcem.

“Gradnja se bo predvidoma začela še letos, v drugi polovici meseca decembra. Zaključena bo predvidoma v 15 mesecih. Nato predvidevamo še tri ali štiri mesece za dobavo in montažo notranje opreme,” napovedujejo na ministrstvu.

Dela bo opravljalo podjetje Dema Plus, ki ga je ministrstvo izbralo na razpisu. Nad izbiro se je na državno revizijsko komisijo sicer pritožil eden od ponudnikov, a zahtevek nato umaknil. Ministrstvo je tako že podpisalo pogodbo in jo poslalo v podpis še Demi Plus. Na ministrstvu zagotavljajo tudi, da je v proračunih za leti 2016 in 2017 zagotovljen tudi ves denar za gradnjo in opremljanje Centra Obala; potrebovali naj bi približno 3,3 milijona evrov.

Če bo pot do cilja minila brez novih ovir, bodo sredi leta 2017 v zavodu, ki bo deloval kot enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič z Iga, sprejeli invalidne otroke in odrasle. Na območju Istre je več kot 70 družin, ki imajo invalidne otroke in bi jim zavod olajšal življenje. Na Igu pa so že pred časom imeli 30 vlog za namestitev na Debelem rtiču. Tu bo svoj drugi dom s 24-urno nego našlo 24 mladih in odraslih, v dnevno oskrbo in izobraževanje pa bi sprejeli 15 otrok in mladostnikov.

HELENA RACE


Najbolj brano