Na Belem križu hočejo ležeče policaje, a jih ne bodo dobili

Odkar so na Belem križu obnovili cesto, je prometa na njej vse več, vozniki pa vozijo vse hitreje, opozarjajo domačini. Zato so piransko občino s peticijo pozvali, naj promet umiri z ležečimi policaji. A na Belokriško cesto jih za zdaj ne bodo postavili. Občina je namreč naročila meritve hitrosti in ugotovila, da le tri odstotke voznikov vozi več kot 60 kilometrov na uro.

Na odseku, kjer so trije prehodi za pešce, je hitrost omejena 
na 40 kilometrov na uro. Trije odstotki voznikov so jo 
prekoračili za več kot 20 kilometrov na uro.  Foto: Helena Race
Na odseku, kjer so trije prehodi za pešce, je hitrost omejena na 40 kilometrov na uro. Trije odstotki voznikov so jo prekoračili za več kot 20 kilometrov na uro.  Foto: Helena Race

PORTOROŽ > Na Belokriški cesti je na le 200 metrih zarisanih pet prehodov za pešce, na cesto so speljani mnogi nepregledni stranski priključki, prometa je vedno veliko. “To postaja tranzitna prometnica”, ugotavlja Jakob Čemažar, ki je že lani novembra pozval piransko občino, naj poskrbi za varnost na Belem križu.

Krajani pravijo, da jih ogrožajo dirkači

“Vse pogosteje na Belem križu opažamo dirkače, ki namesto 40 kilometrov na uro vozijo 70 do 80 in celo več, pri tem pa ogrožajo varnost. Če vozimo po predpisih, nam trobijo,” pravi. Občino je pozval, naj hitrost omeji z dvema ležečima policajema - enega naj postavi pri križu, drugega pri odcepu za Sončno pot. Poleg tega naj namesto prekinjene črte zarišejo neprekinjeno, dodaja.

Ker se v enem letu ni nič zgodilo, se je pod pobudo Jakoba Čemažarja pred nekaj tedni podpisalo še 55 krajanov in jo kot peticijo ponovno poslalo občini.

Nad nevzdržnimi razmerami na cesti se pritožujejo tudi krajani Sečovelj in Dragonje, ki pričakujejo, da bo občina zgradila pločnike, da bodo vsaj otroci lahko varno hodili v šolo in domov. Pred nedavnim sta se v Sečovljah že zgodili dve prometni nesreči, ko je kolesar zbil otroka, skuter pa osnovnošolca. “Želimo le pločnik, da bodo otroci po suhem in varno hodili v šolo. Zdaj hodijo po cesti, ki je ozka. Avtomobilom se umikajo na travo, ko dežuje je tam blatno, cesta pa polna luž,” želje povzema predsednik KS Sečovlje Denis Fakin. Na občini odgovarjajo, da so že naročili dokumentacijo za ureditev prometnih razmer, denar za gradnjo pločnika naj bi zagotovili prihodnje leto. Ob tem dodajajo, da je bila celovita ureditev prometa v Sečovljah predvidena v zamisli za gradnjo igrišča za golf, ki pa se ni uresničila. V Dragonji, kjer si tudi želijo varnejšo pot do šole, pa bo občina postavila prometne znake za omejitev hitrosti - z zdajšnjih 50 kilometrov na uro jo bo znižala na 30.

Kljub temu ovir, ki bi omejevale hitrost voznikov, na Belem križu ne bodo postavili. Občina je zadevo že januarja posredovala direkciji za infrastrukturo, saj je cesta na Belem križu državna. A direkcija je žogico vrnila piranski občini, ker je za financiranje ukrepov za umirjanje prometa v naseljih zadolžena občina, tudi če gre za državne ceste.

Pri tem so na direkciji opozorili, da na cestah, po katerih poteka proga javnega potniškega prometa (avtobusi), ni dovoljeno nameščati naprav za umirjanje prometa, ki bistveno poslabšujejo udobnost vožnje. Če že, pa jih je treba namestiti čim bliže avtobusne postaje.

Meritve niso zaznale hudih kršitev

Na peticijo so se na občini odzvali z meritvami hitrosti na Belokriški cesti, ki so jih naročili pri pooblaščenem podjetju Intermatic. Skrit radar je tako meril hitrost voznikov iz obeh smeri pri trgovini na Belem križu v obdobju od 29. septembra do 6. oktobra. V sedmih dneh je odsek prevozilo 37.292 vozil, od tega jih je 43 odstotkov vozilo od 41 do 50 kilometrov na uro. Skoraj 40 odstotkov je bilo počasnejših. 15 odstotkov je vozilo več kot 50 kilometrov na uro, le trije odstotki pa več kot 60.

“Glede na rezultate meritev in usmeritev, ki jih je izdala direkcija za infrastrukturo, na odseku Belokriške ceste ne bomo postavili montažnih fizičnih ovir za umiritev prometa,” so zato sklenili v piranski občinski upravi.

Svojo odločitev so podkrepili še z meritvami občinskih redarjev, ki so letos hitrost merili sedemkrat - njihov merilnik je prevozilo 1671 voznikov, enajst jih je bilo prehitrih.

HELENA RACE


Najbolj brano