Na 25-ko z izpitom in čelado

Problematika nenadzorovanih in objestnih voženj na kolesih z motorjem, ki ne smejo presegati 25 kilometrov na uro, je zaposlila tudi koprski odbor stranke Nova Slovenija. Njihov vodja Danijel Sertič napoveduje, da si bodo s centralo v Ljubljani prizadevali za spremembo zakonodaje, ki bi uredila to področje.

Danijel Sertič na Župančičevi ulici, ki je tarča mladih 
objestnežev na 25-kah.   Foto: Nataša Hlaj
Danijel Sertič na Župančičevi ulici, ki je tarča mladih objestnežev na 25-kah.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V akcijo bi lahko šli že po počitnicah. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je s projektom seznanjen in ga podpira. Upa, da bodo tudi drugi poslanski kolegi razumeli resnost zadeve.

Sertič ocenjuje, da je treba v zakon, ki ureja področje koles z motorjem, vnesti nekatere nujne spremembe. Med drugim predlaga obvezno registracijo in zavarovanje koles z motorjem, prepoved njihove uporabe izven naselij, tehnični pregled vsako leto, obvezno uporabo čelade (vsaj kolesarske), če je voznik ali potnik mladoletnik in prepoved vožnje po kolesarski stezi.

“Z obvezno registracijo bodo uporabniki dobili jasno sporočilo, da v prometu niso anonimni, lažje pa bo tudi odkrivati kršitelje in povzročitelje nesreč s pobegom. Zavarovanje pa bo odpravilo težave pri izterjavi škode,” meni Sertič. Z vsakoletnim tehničnim pregledom bi iz prometa lahko izločili predelane motorje, navaja. Z izločitvijo koles z motorjem in skuterjev z regionalnih in glavnih cest bi lahko učinkovito preprečili nevarne prometne situacije, je še prepričan. “Z obvezno uporabo čelade bi mladim sporočali, da upravljajo z nevarno stvarjo, kar bi posredno povečalo zavedanje o nevarnosti,” opozarja Sertič.

Sredi poletja je odprl profil na družabnem omrežju facebook in ga poimenoval Koprske ulice brez motorjev. V kratkem času je prejel veliko podporo somišljenikov. “Želel sem preveriti, kako razmišljajo prebivalci mesta. Zanimalo me je, ali tudi njih moti ta problematika. Seveda pa je treba opozoriti, da se s temi težavami ne soočamo samo v Kopru, temveč v vseh slovenskih mestih. Tudi zato je napočil čas za spremembo zakonodaje,” razmišlja Sertič.

Zadovoljen je, da imajo tudi v koprski občini enako mnenje. Prepričan je, da bodo s skupnimi močmi rešili problematiko in poskrbeli za varnost občanov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano