Muzeju Parenzana bo priskočil na pomoč piranski pomorski muzej

Izolski župan Igor Kolenc, direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič in direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri so danes podpisali pismo o nameri in s tem pristopili k sodelovanju pri pripravi muzejskih zbirk v prostorih Muzeja Parenzana, kjer je zbrana izolska (ter tudi širša istrska) kulturna in zgodovinska dediščina, so sporočili iz izolske občine.

Izolski župan Igor Kolenc, direktor Turističnega združenja 
Izola Dean Kocjančič in direktor Pomorskega muzeja Sergej 
Mašera Piran Franco Juri so danes podpisali pismo o nameri 
in s tem pristopili k sodelovanju pri pripravi muzejskih zbirk v 
prostorih Muzeja Parenzana. Foto: Arhiv Občina Izola
Izolski župan Igor Kolenc, direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič in direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri so danes podpisali pismo o nameri in s tem pristopili k sodelovanju pri pripravi muzejskih zbirk v prostorih Muzeja Parenzana. Foto: Arhiv Občina Izola

IZOLA, PIRAN > Namen sodelovanja je predvsem strokovna pomoč pri dopolnitvi in nadgradnji obstoječih vsebin ribištva in zgodovine predelovalne industrije v izolskem muzeju. Pomorski muzej Sergej Mašera Piran bo v okviru svojih razpoložljivosti dal v uporabo izolskemu prostoru nekatere svoje eksponate, ki niso na ogled v piranskem muzeju. Na ta način bo pripomogel k obogatitvi izolske muzejske zbirke, povezane z morjem, ribištvom, predelovalno industrijo ter zgodovino in večkulturno identiteto Izole, so dodali z izolske občine.

“Pomorski muzej Sergej Mašera Piran bo s svojim strokovnim znanjem in v sodelovanju z izolsko lokalno skupnostjo, pomagal oz. svetoval novemu upravljavcu, torej Turističnemu združenju Izola, da prostore Muzeja Parenzana uredi skladno s sodobnimi pristopi prikazovanja tovrstne dediščine ter mu pomagal pri digitalizaciji muzejskih vsebin z namenom vzpostavitve več-jezikovnega avdio vodenja po muzeju,” je povedal direktor pomorskega muzeja Franco Juri. Pri projektu bo sodelovala dr. Nadja Terčon, kustosinja za novejšo zgodovino pomorstva in muzejska svetnica.

“Muzej za enkrat ostaja na trenutni lokaciji. Prostori bodo do poletne sezone urejeni, dodane pa jim bodo nekatere nove vsebine. Na projektu aktivno dela delovna skupina, ki razmišlja tudi o spremembi imena, saj bodo muzejske zbirke v prihodnje bolj tesno povezane z morjem, ribištvom in predelovalno industrijo,” je poudaril Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola, ki bo do nadaljnjega tudi upravljalo z muzejem.

Občina si sicer še naprej prizadeva pridobiti evropski denar za vzpostavitev “pravega muzeja” na območje bivšega Delamarisa ali Argoline v Izoli. V ta namen JZP Izola tudi pripravlja prijavo na razpis LAS Istra, so še sporočili iz izolske občine.

Spletno uredništvo


Najbolj brano