Muzej solinarstva začasno odprt

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran je danes začasno odprl Muzej solinarstva, s katerim upravlja. S tem želijo, kljub izpadu finančnih sredstev, ki naj bi jih zagotovilo okoljsko ministrstvo, omogočiti vsaj minimalno dostopnost do muzeja.

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran je danes začasno odprl 
Muzej solinarstva, s katerim upravlja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Pomorski muzej Sergej Mašera Piran je danes začasno odprl Muzej solinarstva, s katerim upravlja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Obenem so to storili v pričakovanju, da bo vprašanje financiranja do prihodnjega tedna razrešeno.

Ker ministrstvo ni uspelo zagotoviti proračunskih sredstev za delovanje muzeja znotraj Krajinskega parka Sečoveljske soline, je bil ta začasno zaprt. Njegov skrbnik, piranski pomorski muzej, bo v prihodnjih nekaj dneh poskrbel, da bo javnosti dostopen tri ali štiri ure dnevno, je povedal direktor pomorskega muzeja Franco Juri.

Po njegovih besedah bodo v solinarskem muzeju ta čas dežurali delavci pomorskega muzeja, vključno z direktorjem - pred tem so obiskovalce sprejemali zunanji sodelavci. To, kot je pojasnil, lahko zagotovijo brez finančnih sredstev, čeprav bo na ta račun trpel njihov preostali program. Brez sredstev prav tako ne morejo nadaljevati z vzdrževanjem in dopolnjevanjem zbirk in izobraževanjem v muzeju, je poudaril Juri.

Juri: Sporočili so, da denarja ne bo

V pomorskem muzeju pričakujejo rešitev vlade oziroma okoljskega ministrstva za nadaljnje delovanje Muzeja solinarstva. Okoljsko ministrstvo je v preteklih dveh letih sredstva za njegovo delovanje zagotavljalo na podlagi načrta upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline. Lani je zagotovilo 19.400, predlani 14.000 evrov. Letos pa s pomorskim muzejem ni sklenilo pogodbe, kot to predvideva omenjeni načrt. Po Jurijevih besedah so sporočili, da sredstev ne bo.

Za delovanje muzeja na solinah bi, tako Juri, potrebovali znesek, enak lanskemu. “S tem lahko preživimo, ne moremo izboljšati ali razvijati muzeja, lahko pa vsaj zagotovimo nemoteno delovanje,” je poudaril in spomnil, da se je na njihovo stran nedavno postavilo tudi ministrstvo za kulturo.

Po njegovih besedah se je zgodilo natanko to, kar so napovedali in na kar so opozarjali ob podpisu načrta upravljanja s krajinskim parkom: država je nase prevzela breme izpada prihodkov, odkar sta vstopnina in trženje soli prešla v roke podjetja Soline. “Za kompenzacijo je poskrbela, da je muzej vsaj dve leti dobival sredstva, zdaj pa nimamo niti tega in ne vemo, kako naprej. Od nas vsi pričakujejo, da muzej še naprej deluje, vsi pa so dvignili roke,” je dejal Juri.

Ob tem je opozoril, da v omenjenem načrtu upravljanja, sprejetem leta 2011, ni jasno opredeljeno, kdo financira Muzej solinarstva. V odloku o razglasitvi muzeja za kulturni spomenik državnega pomena iz leta 2001 je izrecno navedeno, da zanj skrbi pomorski muzej: “Naša pristojnost je torej jasna, finančni viri pa niso in so vedno krpani z vsakoletnimi pogodbami.”

Štiri ure na dan

Ker na ministrstvu niso uspeli zagotoviti proračunskih sredstev, so skupaj z upravljavcem parka našli “finančno vzdržno rešitev”, da odprtje Muzeja solinarstva štiri ure dnevno neposredno zagotovi upravljavec parka, ki je usposobljen za izvajanje javne službe kot koncesionar. To bi nadomestilo sedanjo prakso najemanja študentov, za kar je ministrstvo zagotavljalo posebna sredstva. Kot poudarjajo, upravljavec s tem, ko bi namesto študentov zagotovil štiriurno dnevno odprtje muzeja, ne prevzema izvajanja javne službe upravljanja muzeja, saj to na podlagi proračunskih sredstev ministrstva za kulturo izvaja pomorski muzej.

Z uredbo o načrtu upravljanja krajinskega parka za obdobje 2011-2021 je bil po trditvah ministrstva določen način delovanja in sodelovanja dveh izvajalcev državnih javnih služb na solinah - za upravljanje parka in Muzeja solinarstva, predvsem z namenom, da bi javnosti in obiskovalcem zagotovili enovit in celovit prikaz vseh vsebin v parku. Izhodišče je bilo tudi, da se dve državni javni službi medsebojno dopolnjujeta, tako da enotno promovirata park z Muzejem solinarstva in da obiskovalci za to plačajo enkratno vstopnino.

Načrt upravljanja se je po njihovem mnenju izkazal za dobrega, zato ne vidijo potrebe, da bi ga spreminjali. Zaradi finančne situacije pa, kot so še zapisali, ne morejo zagotoviti posebnih sredstev, ampak lahko s predlagano rešitvijo dosežejo namen in bistvo, to je odprtje muzeja in vodenje po njem.

STA


Najbolj brano